/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Meșter cu mâini de aur. Un pensionar a amenajat curtea în care locuiește o compoziție din materiale reciclabile

missing
08 noiembrie 2018, ora 17:40

Pe domnul Vilii îl știe toată curtea blocului în care locuiește pensionarul. Fost inginer de profesie, bărbatul adoră lucrul manual. Opt ani în urmă, după ce a ieșit la pensie, s-a apucat de amenajarea curții, sătul de odihna binemeritată. A eliberat, inițial, gazonul de mașinile parcate, apoi a început înfrumusețarea lui, inspirându-se din filme. Astfel a luat naștere prima sa lucrare, făcută doar din materiale ecologice.

Trei ani am săpat acolo, am scos toți pilonii. Am făcut tot ce am putut, am sădit flori. Prima pe care am făcut-o era cu un bunel și o bunică, care s-au așezat pentru odihnă. Ideea a fost să confecționez din mesteacăn, dar din opinii înțeleg că copiilor le plac mai mult culorile, nasturii roșii, ochii albaștri. Toate materialele îmi sunt de folos. Pot confecționa din bostan, dintr-o bucată de lemn”, Vilii Monastârnâi, meșter.

Bărbatul confecționează câte o compoziție cu ocazia sărbătorilor naționale, iar ultima a fost făcută de Ziua Vinului. Totuși, el zice că procesul de creare este unul destul de anevoios.

Nu totul îmi reușește, deoarece trebuie să car totul pe umeri mei din pădure, să prelucrez materialele. Uneori trebuie să desenez schițe. Deoarece ideea este, dar realitatea este alta. De exemplu, am nevoie de un burghiu mare, dar eu nu îl am”, Vilii Monastârnâi, meșter.

Meșterul execută și jucării pentru copiii mici sau obiecte de decor. Pensionarul se mândrește cu ultima sa creație – instrumentul muzical oriental, denumit kulkul. Pe acesta l-a confecționat din undițe și umbrele vechi.

Deși creațiile sale îi înveselesc pe vecini, dar și pe trecători, pensionarul spune că se găsesc indivizi care îi mai fură câte o lucrare.

Aruncă sticle. Acolo a fost o compoziție, un pescar cu undița sa. Practic o zi s-a menținut și a fost furat peștele. Mai târziu și undița a fost furată. Când era nepotul meu, noi cu el am confecționat acest pește timp de două zile”, Vilii Monastârnâi, meșter.

Locatarii blocului sunt fericiți că au un vecin atât de creativ. Aceștia spun că datorită compozițiilor din curte, atmosfera a devenit mai plăcută.

Acest om are simțul frumosului. Să fie sănătos! Aduce bucurie copiilor”.

Mai e o schimbare cât de cât în atmosfera asta de aici. Vezi că nici drumul nu e făcut, abia au mai pus lumină seara că era întuneric foarte”.

Arătăm lumii că ar fi mai bine să facem totul să fie mai frumos, mai colorat”.

Acum bărbatul pregătește o compoziție nouă, care va fi gata la primăvară. Pensionarul vrea s-o doneze unui spital situat în preajma blocului său, pentru a-i înveseli pe pacienți.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu, Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram