/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Șalaru: „Băsescu se aștepta la o asemenea decizie. Cineva a intervenit și i-a obligat pe judecători să dea verdictul”

missing
09 noiembrie 2018, ora 09:07

Președintele Partidului Unității Naționale (PUN), Anatol Șalaru, susține că ex-președintele României Traian Băsescu se aștepta la decizia de ieri a Curții Supreme de Justiție (CSJ) de a menține hotărârea anterioară a Curții de Apel și a-l lăsa fără cetățenia Republicii Moldova.

„În Moldova au fost epuizate toate căile de atac, rămâne doar Curtea Europeană pentru Dreptrile Omului (CtEDO). Nu știu dacă președintele va apela sau nu, ține doar de el. CtEDO poate constata o încălcare a procedurii, a legii. În cazul de față, Dodon a încălcat legea, când a emis acel decret, iar toate instanțele au sprijinit acea ilegalitate comisă de Dodon, pentru că el nu putea să retragă cetățenia printr-un decret”, a declarat Anatol Șalaru, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul TV N4.

Potrivit lui Șalaru, Legea cetățeniei prevede că președintele poate anula un decret doar dacă este sesizat de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS) sau Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care constată că a fost săvârșită o ilegalitate în procesul de acordare a cetățeniei: „Nu a existat un asemenea raport, doar de la o comisie de la Președinție, dar Legea cetățeniei nu prevede niciun fel de drepturi pentru această comisie”, a menționat președintele PUN.

Traian Băsescu a reacționat foarte calm, el se aștepta la o asemenea soluție dată de justiția moldovenească, deoarece din prima zi când și-a anunțat intenția de a intra în politica din Republica Moldova toate partidele nu au privit cu ochi buni această implicare; începând cu Vitalia Pavlicenco și terminând cu Vlad Plahotniuc și cu Igor Dodon. De aceea au folosit toate pârghiile pe care le-au avut. Ați văzut și ieri ce încurcătură a fost cu postările pe pagina CSJ”, a spuns Anatol Șalaru.

„Noi putem să bănuim că nu a fost o unanimitate că și acolo sunt judecători care înțeleg că s-a comis o ilegalitate și probabil au vrut să mai amâne, să mai studieze, dar bănuiesc că cineva a intervenit. Cineva care poate să intervină în asemenea situații și i-a obligat pe judecători să dea verdictul (…). În Justiție în își permit să intervină două persoane, Dodon și Plahotniuc”, a continuat Șalaru.

Amintim că, miercuri, Curtea Supremă de Justiției a respins recursul avocatului lui Traian Băsescuîn dosarul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova și a menținut hotărârea anterioară a Curții de Apel. Decizia a fost luată seara, deși inițial s-a anunțat că ședința a afost amânată pentru data de 14 noiembrie. Hotărârea CSJ a fost publicată la ora 21:12.

Traian Băsescu a devenit cetățean al Republicii Moldova în anul 2016, printr-un decret emis de ex-președintele Nicolae Timofti.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram