/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

PDM anunță noi majorări de pensii și de lefuri, pentru medicii salarizați de CNAM. Ce spun reprezentanții opoziției

13 noiembrie 2018, ora 16:12

Conducerea Partidului Democrat din Moldova (PDM) anunță noi inițiative de majorare a pensiilor și a salariilor pentru anumite categorii de beneficiari. Este vorba despre o serie de medici și personal medical salarizat de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) și pensionari care au venituri mai mici decât minimul de existență stabilit la această categorie.

Anunțul a fost făcut azi, de președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing. Potrivit liderului democraților, vor fi majorate cu 20% lefurile medicilor și cu 10%, lefurile personalului medical, din instituțiile care sunt finanțate de CNAM.

În același timp, pensiile vârstnicilor care au venituri mai mici decât minimul de existență stabilit la această categorie (adică sub 1.589 de lei) vor fi majorate cu 10%. Totodată, Plahotniuc a menționat că această majorare va fi separată de indexarea generală a pensiilor care are loc anual.

„Am solicitat Guvernului ca asemenea majorări de salarii și pensii să fie făcute cel puțin o dată pe an, ca rezultat al acelei creșteri economice solide, pe care noi, guvernarea democrată, o vom asigura și pentru anii viitori. Așadar, programele „Salarii bune pentru Moldova” și „Pensii bune pentru Moldova” vor continua și în anii care vin, astfel ca oamenii să trăiască mai bine”, a spus președintele PDM.

În același timp, reprezentanții opoziției spun că inițiativele vin în ajun de campanie electorală și sunt menite să aducă mai multe voturi democraților.

„Urmează să analizăm proiectul de buget pentru anul 2019 și să vedem dacă asemenea inițitive de majorări se regăsesc în buget, dar ne pun în gardă aceste creșteri acum, în preajma alegerilor parlamentare. Au fost mai multe declarații în acest sens din partea exponeților guvernării, unele contradictorii, și vrem să vedem dacă au suport financiar pentru 2019 sau ei doar acuma adună de peste tot și vor pentru o lună sau două să majoreze pentru a obține un scor mai bun în alegeri”, este de părere deputatul socialist Grigore Cobzac.

„Astăzi, probabil ei au bani și este o inițiativă care ar putea fi implementată, însă nu este clar dacă va fi posibil de menținut aceste majorări. Eu încă nu am văzut proiectul bugetului pentru anul viitor. Acum ei au intrări în buget. Care sunt sursele acestor venituri? Asta e altă întrebare. Dar ei au venituri în buget pe care le folosesc în scopuri electorale ”, spune deputatul comunist Oleg Reidman.

Aceeași opinie o împărtășește și analistul politic Victor Ciobanu: „Este un populism cras cu destinație electorală. Au mai fost inițiative anterioare, enunțate tot la aceste briefinguri, în care Plahotniuc promitea majorări de 50 sau 90 la sută, ulterior am văzut însă explicațiile Ministerului Finanțelor din care am constatat că nu este deloc așa și lucrurile sunt foarte nuanțate. Concomitent cu introducerea acestor inițiative în practică vom vedea încă mai multe surprize. Or, de fiecare dată când PDM a venit cu declarații populiste de genul majorarea pensiilor cu 40 la sută, am văzut că până la urmă ele nu s-au adeverit și în realitate a fost cu totul altceva, câteva zeci de lei, cineva a câștigat, cineva a pierdut din reforma pensiilor. Exact așa și cu reforma salariilor bugetarilor”.

Amintim că, tot azi, conducerea PDM a venit cu inițiativa organizării unui referendum, în ziua în care vor avea loc alegerile parlamentare, pentru a întreba cetățenii despre reforma optimizării Legislativului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram