/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Plahotniuc a anunțat un referendum pentru a reduce numărul deputaților. Ce spun reprezentanții PSRM, PLDM, PCRM și PPEM

missing
13 noiembrie 2018, ora 19:08

Prima propunere a Partidului Democrat privind optimizarea Parlamentului în cadrul reformei politice anunțate este de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61 de deputați. Deputații vor fi mai responsabili, iar activitatea lor va putea fi supravegheată mult mai eficient de către societate”, Vlad Plahotniuc, lider PDM.

Această întrebare, dar și cea privind posibilitatea ca cetățenii să retragă mandatele deputaților, ar urma să fie supuse votului în cadrul unui referendum, organizat în ziua alegerilor parlamentare, a mai declarat Plahotniuc. De partea cealaltă, deputații din opoziție critică propunerea ca fiind o acțiune menită să atragă alegători.

Eu cred că nu asta trebuie să stea la baza eficientizării activității Parlamentului, dar calitatea deputaților și nu micșorarea numărului”, Tudor Deliu, lider PLDM.

Poate reducem Parlamentul în general la un singur deputat și îl alegem pe el pe viață și terminăm aici discuțiile”, Lilian Carp, PL.

Nimic altceva decât dorința domnului Vlad Plahotniuc să facă astfel încât să nu aibă costuri prea multe pentru a cumpăra deputați în următorul Parlament”, Ina Șupac, deputat PCRM.

Inițiativa lor poartă mai degrabă un caracter de PR politic. Pentru a mai îmblânzi inimile alegătorilor”, Grigore Novac, deputat PSRM.

Nici colegii de coaliție a democraților, deputații PPEM, nu susțin propunerea în totalitate, menționând că o reducere cu 40 de deputați ar fi exagerată.

Orice guvernare încearcă să propună subiecte care sunt bine auzite la urechea poporului. 61 de deputați, din punctul meu de vedere, este puțin, se poate de redus, în dependență de funcționalitatea comisiilor”, Ștefan Creangă, deputat PPEM.

Cu o propunere similară a venit în martie 2017, și președintele țării. Igor Dodon propunea atunci reducerea numărului deputaților la 71, în cadrul unui referendum consultativ, alături de alte 3 subiecte. Șeful statului a reamintit astăzi că inițiativa lui de optimizarea a Parlamentului a fost respinsă de democrați. „Ei au decis, totuși, să se inspire din mesajele politice de pe stânga, fie și cu atâta întârziere”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook, sugerând și introducerea unui subiect despre interzicerea transferului de la un partid la altul a deputaților. Anterior, Partidul Democrat s-a mai remarcat cu o altă inițiativă de referendum în ziua alegerilor parlamentare pe marginea introducerii vectorului european în Constituție, subiect pe care, la briefingul de astăzi, Plahotniuc nu a mai făcut referință.

Redactor: Felicia Crețu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram