Cei 14 foști deputați comuniști, care au aderat la PDM, ar fi primit câteva sute de mii de euro pentru a părăsi fracțiunea cu care au ajuns în Parlament. Pe lângă aceasta, ei ar fi răsplătiți, lunar, cu o bursă de mii de euro pentru fidelizare. Declarațiile au fost făcute de deputată comunistă Inna Șupac într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, care a menționat că știe aceste informații din culisele Parlamentului. Cei acuzați nu au comentat situația, iar democrații au declarat că PCRM a intrat în campanie electorală.

Din spusele Innei Șupac, vestea că 14 colegi din Partidul Comuniștilor pleacă din formațiune a venit pe neașteptate. Majoritatea aveau funcții de conducere, în calitate de membri ai executivului politic sau de primi secretari de comitete rationale.

Niciunul din cei 14, nu țin minte vreodată, să fi fost împotriva unor decizii, să fi spus ‘stați puțin, eu consider că noi trebuie să mergem pe altă cale’ și să vină cu argument. (…) Presupun că aceste personaje acceptaseră demult ofertele. Poate chiar lucrau pentru PDM de vreun an, un an şi jumătate şi promovau ideile lor în rândurile PCRM, având funcţii importante”, Inna Șupac pentru Ziarul de Gardă.

Cât despre sumele de bani, Inna Șupac a declarat că se vehiculează de la 200 de mii până la 500 de mii de euro pentru un deputat, în funcție de importanța funcției pe care o deținea.

„Pe lângă asta, în fiecare lună, deputaţii respectivi mai au şi o bursă specială de câteva mii de euro din partea PDM, ca ei să nu uite să ridice mâna atunci când e nevoie în şedinţele parlamentului şi să apese butonul microfonului cât mai rar. Deocamdată, vedem că ei se descurcă bine cu această sarcină venită de la PDM”, a mai spus Șupac.

Întrebată dacă deține probe, comunista a precizat că a înțeles acest lucru din anumite discuții private, din culisele Parlamentului. Am încercat să contactăm câțiva dintre cei 14 foști comuniști care se regăsesc acum în Parlament sub egida Partidului Democrat, pentru a le oferi dreptul la replică. Artur Reșetnicov și Anatolie Zagorodnîi nu ne-au răspuns la telefon, iar deputata Violeta Ivanov nu a vrut să ne ofere o reacție.

„- Printre care vă aflați și d-voastră… – Eu vă rog frumos… – Ea a vorbit despre sume de bani, aș vrea să aflu reacția d-voastră pentru că așa este corect. – O zi foarte frumoasă vă doresc!”, Violeta Ivanov, deputat PD.

Solicitat de TV8, purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a declarat că pentru unii deja a început campania electorală și vor, cu astfel de declarații, să amintească de existența partidului. În 2015, 14 deputați PCRM au părăsit formațiunea, acuzând-o de lipsă de acțiune în fața crizei prin care trecea țara. Aceștia au format platforma parlamentară social-democrată „Pentru Moldova”, poziționându-se ca independenți, iar un an mai târziu au aderat oficial la PDM. Și deputați din alte fracțiuni s-au alăturat PD-ului, mărind numărul deputaților de la 19 la 42 timp de 4 ani de mandat. Anul trecut, și liderul PCRM, Vladimir Voronin a declarat că cei 14deputați ar fi luat 5 milioane de euro. Atunci, Procuratura Generală urma să documenteze declarațiile lui Voronin.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!