Expertul financiar Sergiu Tofilat afirmă că la baza demisiei guvernatorului BNM Sergiu Cioclea ar sta mai multe motive, nu doar cel enunțat de Cioclea. Potrivit expertului, trei cele mai importante motive ar fi:

1. Nu toate inițiativele BNM de a îmbunătăți legislația sunt susținute de actuala guvernare.
2. Dl Cioclea probabil a descoperit crime financiare foarte grave, de care nu știa înainte să vină la BNM. Probabil legea cu „amnistia” fiscală, dar și toate fraudele ce urmează odată cu aplicarea acestei legi, au fost ultima picătură. E posibil că dl Cioclea nu vrea să facă parte la această mizerie și a decis să plece.
3. Remunerarea în sistemul bancar în alte țări e mult mai ridicată. Cu reușitele dlui Cioclea la BNM el se poate angaja lejer peste hotare, fără să-și asume responsabilitatea pentru fraudele pe care le face actuală guvernare în domeniul bancar. Nu putem ști motivele reale, dar această plecare nu e un semn bun înainte de alegerile parlamentare.

Precizăm că Sergiu Cioclea a anunțat că a scris cererea de eliberare din funcție, la adresa președintelui Parlamentului, Andrian Candu, din data de 30 noiembrie 2018. Potrivit lui, decizia de a demisiona a luat-o din motive personale.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!