/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

ULTIMA ORĂ! Sergiu Cioclea demisionează de la conducerea Băncii Naționale. „E timpul să transmit stafeta unui nou conducător al BNM”

missing
20 noiembrie 2018, ora 12:15

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) își dă demisia. Anunțul a fost făcut acum câteva clipe în cadrul unui briefing de presă.

Acesta a scris cererea de eliberare din funcție, la adresa președintelui Parlamentului, Andrian Candu, din data de 30 noiembrie 2018.

„Acele obiective pe care mi le-am asumat de la preluarea funcției de guvernator le consider îndeplinite. Sistemul bancar acuma este mai solid, lucru care a fost recunoscut nu numai prin investiții solide fără precedent, dar și de Fondul Monetar, Banca Mondială și Comisia Europeană. În acest context, consider că este timpul să transmit stafeta unui nou conducător al Băncii Naționale, unui bărbat sau unei femei de valoare, care să gestioneze mai departe acest capital de schimbări, de reforme, de oameni, bărbați și femei, angajați ai Băncii Naționale, care au depus un efort constant pentru a scoate corabia din furtună”, a declarat Cioclea.

Guvernatorul BNM spune că pleacă din această funcție din motive personale: „Am luat această decizie dificilă, dar responsabilă după multă cugetare, în aceste ultime săptămâni, din considerente personale (…). Există motive  de ordin privat, pe care nu le voi specifica aici, dar care necesită acum toată atenția, după o lungă perioadă în care viața mea privată a fost subordonată lucrului și funcției pe care am ocupat-o”, a precizat Sergiu Cioclea.

„Pentru mine funcția de guvernator nu a fost un scop în sine. Mi-am fixat drept scop să lucrez la Banca Națională atât timp cât va fi necesar pentru consolidarea sistemului bancar pentru a scoate sistemul financiar din criză”, a mai spus guvernatorul BNM.

„Alt punct important a fost ca reformele să treacă punctul de «neîntoarcere». Consider că această etapă a fost trecută în octombrie 2018, după ce a fost vândut pachetul de referință al MAIB, dar și după ce au fost adoptate ultimele legi de referință, elaborate de BNM și planul de schimbare legislativă a fost realizat”, a declarat guvernatorul.

Sergiu Cioclea spune că vrea să plece din funcție simbolic, în ultima zi de toamnă, după ce a strâns roadele celor trei ani de activitate la BNM.

„Acești trei ani, într-o perioadă dificilă, pot fi contabilizați dublu. Am sentimentul misiunii îndeplinite și cel de a fi dus la bun sfârșit mandatul încredințat de parlamentari, dar în primul rând, mandatul așteptărilor și speranțelor cetățenilor noștri”, a mai spus Cioclea.

Sergiu Cioclea este guvernator al BNM din luna aprilie a anului 2016. Potrivit informațiilor din CV-ul său, Cioclea deține diplomă de master în științe economice și diplomă de studii aprofundate în economie internațională și dezvoltare la Universitatea Pantheon-Assas din Paris.

Guvernatorul demisionar are o experiență peste 17 ani în sectorul financiar-bancar. Înainte de a deveni guvernator al BNM, a ocupat funcția de director gerant, șef al Departamentului Finanțe Corporative pentru Rusia și țările ex-sovietice  în cadrul grupului BNP Paribas (2008-2015).

Anterior, Cioclea a activat în calitate de economist responsabil de Europa Centrală și de Est, Rusia și Turcia, Divizia de Risc de Țară – Departamentul Cercetări Economice, Paris. De asemenea, a fost analist de obligațiuni, responsabil de Europa Centrală și de Est, Divizia Piețe Emergente – Departamentul Burse de Valori cu Venit Fix, Londra. În perioada 2000-2007 a ocupat funcția de asociat, apoi de director adjunct și director al Diviziei pentru Europa Centrală și de Est – Departamentul Finanțe Corporative, BNP Paribas, Paris.

Totodată, Sergiu Cioclea a fost  membru în Comitetul Executiv al BNP Paribas ZAO, Moscova și  membru în Comitetul European al Departamentului  Finanțe Corporative în cadrul  grupului BNP Paribas, Paris.

Cererea de demisie a guvernatorului urmează a fi examinată în Parlament.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram