Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege prin care se exclude ziua tăcerii, iar în ziua alegerilor nu se va admite nici un fel de agitație electorală în incinta secției de votare sau în raza a 100 de metri de localul votării. După prezentarea inițiativei, premierul Filip a intervenit propunând excluderea razei de o sută de metri.

„Cine o să măsoare acești 100 de metri? O să desenăm un cerc în jurul secției de votare? Poate le propunem legislatorilor să excludă această prevedere din lege? Lăsăm la discreția Parlamentului”, a comentat Filip. Ministra Justiției Victoria Iftodi a spus că va include în avizul Guvernului „această îngrijorare”.

Precizăm că la 8 noiembrie curent, deputații au votat în prima lectură proiectul dat de lege. Inițiativa conține reglementări care vor fi incluse și în Codul contravențional. Mai exact, continuarea, în ziua votării, a agitației electorale sau agitației pentru susținerea referendumului în incinta secției de votare sau în raza a 100 metri de localul votării se va sancţiona. Amenda aplicată persoanelor fizice va constitui de la 300 la 600 de lei, iar cea pentru persoanele cu funcţie de răspundere sau candidat electoral va fi de la 1200 la 1500 de lei.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!