După ce mai multe localități din republică au rămas fără curent electric în urma ninsorilor din ultimele zile, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a sesizat furnizorul de energie electrică, să asigure consumatorii cu surse alternative, până se va restabili schema normală de livrare a curentului. 

„Iarna n-a reușit pe deplin să-și intre în drepturi, că avem deja localități deconectate de la energia electrică, iar ca urmare a deconectării au de suferit sute de oameni. Responsabilii trebuie să găsească urgent măsuri alternative”, a declarat Chiril Gaburici.

Totodată, ministrul Economiei spune că prioritate trebuie să aibă în asemenea cazuri școlile și spitalele: „Necesitatea asigurării cu surse alternative de curent electric a instituțiilor de învățământ şi celor medicale este extrem de importantă. Este inadmisibil ca în aceste instituții să fie deconectată energia electrică. Dacă nu există un plan „B” – pot urma consecințe grave”, a mai adăugat ministrul.

La rândul lor, reprezentanții furnizorului de energie electrică, compania „Red Union Fenosa”, susțin că întreprinderea dispune de un generator autonom pe care-l utilizează în cazuri excepționale, însă acesta are o capacitatea mică: „Generatorul poate substitui capacitatea unui post de transformare sau aproximativ poate asigura cu energie electrică un bloc de locuit multietajat. El a fost folosit timpul iernii, când erau avarieri la anumite instalații și casele respective nu erau alimentate cu căldură centralizată”, spune Vasile Gribincea, purtătorul de cuvânt al întreprinderii.

Totodată, potrivit reprezentantului furnizorului de energie electrică, o altă modalitate de a asigura consumatorii cu energie în timpul situațiilor excepționale este modificarea schemelor de alimentare: „Adică realimentarea din alte surse, conform unor scheme de la dispecerat, de la alte linii”, explică Vasile Gribincea.

În același timp, angajatul Red Union Fenosa spune că fiecare consumator poate să-și asigure individual surse alternative de curent electric: „Furnizorul de energie electrică este reglementat în activitatea sa și își exercită atribuțiile conform obligațiilor. Fiecare consumator în parte, fie că este vorba despre consumatori casnici, agenți economici sau instituții, poate să-și asigure un grad de fiabilitate a alimentării cu energie electrică autonomă”, spune reprezentantul companiei.

„Există instituții medicale cu secții de reanimare sau alte secții importante care ar trebui individual să-și asigure surse alternative de energie electrică, aceste instituții au, de regulă, și un serviciu energetic. În acest caz, întreprinderea coordonează cu acei consumatori care vor să utilizeze surse alternative ca instalațiile să corespundă tuturor parametrilor”, a menționat Vasile Gribincea.

Furnizorul de energie electrică va reveni ulterior cu un răspuns oficial la sesizarea Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Menționăm că, ieri, în urma ninsorilor, mai multe de zece localități au rămas fără energie electrică. Azi-dimineață, în jurul orei opt, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunța că încă trei localități nu aveau curent.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!