/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Fumatul este cauza principală a mortalității prin bronșita cronică. Ce ne recomandă specialiștii

21 noiembrie 2018, ora 14:43

Conform Ministerului Sănătății, BPOC este o maladie respiratorie prevenibilă și tratabilă, care atacă bronhiile şi plămânii. Ea se manifestă prin simptome respiratorii persistente și de limitare a fluxului de aer, de obicei provocate de o expunere semnificativă la particule sau gaze nocive.

Recomandările Ministerului Sănătății și Organizației Națiunilor Unite pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile sunt următoarele:

  • consilierea și vaccinarea;

Vaccinul antigripal, administrat în perioadă pre-sezon poate reduce infecțiile căilor respiratorii și cazurile de deces la pacienții cu boli cronice, inclusiv cu BPOC. Vaccinul pneumococic este recomandat pacienților cu vârsta ≥ 65 de ani și persoanelor mai tinere cu BPOC, la care persistă alte maladii cronice ale inimii sau plămânilor, ne informează Ministerul.

  • reducerea factorilor de risc: fumatul tutunului și expunerea la fumatul pasiv, poluarea aerului interior și exterior, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică;

Potrivit Ministerului, cea mai eficientă intervenție pentru pacienții cu BPOC este renunțarea la fumat,care poate reduce declinul funcției pulmonare, iar datorită resurselor dedicate renunțării la fumat și tratamentului dependenţei de tutun, pot fi obținute rate de succes pe termen lung de până la 25%.

  • oferirea unei mai mari atenții accesului și acordării asistenței medicale calitative persoanelor vârstnice;
  • efectuarea mai multor studii pentru dezvoltarea bunelor practici pentru diagnosticul și tratamentul BPOC.

Precizăm că peste 65 de milioane de oameni din lume suferă de bronșită cronică, iar peste trei milioane mor anual din cauza acestei maladii.

La 21 noiembrie specialiștii din domeniul sănătății și grupurile de pacienți din întreaga lume marchează Ziua mondială a bronșitei cronice pentru a sensibiliza și crește gradul de conștientizare a bolii.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram