Guvernatorul demisionar al Băncii Naționale a ridicat anul trecut un salariu de aproximativ un milion 250.000 de lei, adică peste 100 mii de lei lunar. În declarația sa de avere, demnitarul a menționat că deține un apartament de 76 metri pătrați, acesta fiind singurul imobil pe care îl are în proprietate. Sergiu Cioclea mai păstrează aproape 200 de mii de lei în câteva conturi bancare, unele deschise în Paris.

În condițiile în care anul trecut salariul mediu lunar pe țară a fost de 5.600 de lei, reiese că guvernatorul a primit o leafă lunară de aproape 19 ori mai mare. Anterior, Cioclea a declarat că salariul lui și ale celorlalți angajați au fost stabilite de o firmă de consultanță.

„Salariile tuturor angajaților, inclusiv al meu, au fost stabilite conform grilei de remunerare elaborate de firma de consultanță Korn Ferry în baza condițiilor pieței muncii din Republica Moldova și celor mai bune practici internaționale. Korn Ferry este una dintre cele mai experimentate firme în domeniul resurselor umane din lume care a lucrat cu multe instituții și bănci centrale, precum FMI și Banca Mondială (…).”, a răspuns Cioclea într-un interviu acordat presei.

Sergiu Cioclea deține un apartament de 76 de m2 pe care l-a procurat în 2009, și care valorează 630 de mii de lei. Acesta mai are în jur de 190 de mii de lei pe câteva conturi bancare.

Demisia anunțată ieri de Sergiu Cioclea a fost discutată în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari”. Analistul politic Victor Ciobanu a menționat că angajamentele Băncii Naționale privind furtul miliardului nu au fost îndeplinite.

Trebuie să fim conștienți că această funcție trebuie să aibă și girul partenerilor externi, mă refer la Fondul Monetar Internațional. Deci, el a fost pe postură dublă. Pe intern vreau să spun că asta a fost văzut foarte clar, inclusive chiar la acest adio al Guvernatorului. – A fost văzut asta ce? Au existat înțelegeri? – Da, după mine ca observator este absolut evident că el a avut mandatul să stabilizeze sistemul: Deci, de acum înainte te preocupi de relațiile cu partenerii externi, cu FMI, dar nu te implici în toată povestea asta cu miliardul”, Victor Ciobanu, analist politic.

Expertul economic Viorel Gârbu este de părere că plecarea lui Cioclea din funcție este un semnal negativ.

„Guvernatorul nu se schimbă ca mănușile, este o funcție la care, dacă am urmări experiența internațională, se stă de mult timp. Fără o cauză specifică, fără un context negativ care nu suportă tărăgănare, această plecare nu este sub nicio formă un mesaj pozitiv. Banii iubesc tăcere. – Deci, e nevoie de stabilitate? E nevoie de stabilitate și continuitate, iar schimbarea Guvernatorului în Campania electorală, în condițiile în care Republica Moldova se află într-o situație destul de tensionată, atunci când mulți donatori au o viziune critică față de evoluțiile din țară, această schimbare”, Viorel Gârbu, expert economic.

Astăzi, într-o postare pe facebook, europarlamentarul Siegfried Mureşan a calificat demisia guvernatorului BNM drept o dovadă a eșecului autorităților de la Chișinău de a recupera miliardul de dolari dispărut din bănci și de a aduce vinovații în fața justiției.

„În cei doi ani de mandat ai guvernatorului BNM, s-au realizat progrese insuficiente în îndeplinirea acestui obiectiv, iar demisia lui Sergiu Cioclea ridică semne de întrebare cu privire la recuperarea prejudiciului și găsirea vinovaților în viitorul apropiat”, notează Mureşan. El mai afirmă că Parlamentul Republicii Moldova trebuie să numească rapid un nou guvernator care să fie credibil, competent și să asigure independența BNM de factorul politic. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei urmează să rămână în funcție până pe 30 noiembrie.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!