Cuvântul „handicapat” va fi scos din textul Constituției Republicii Moldova și va fi înlocuit cu termenul de „dizabilitate”. O modificare în acest sens a fost votată astăzi în Parlament. 

Modificările vor viza articolele 50 și 51 din Constituție.

Potrivit autorilor proiectului de modificare a Constituției, odată cu ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Republica Moldova şi-a asumat angajamentul de implementare a prevederilor acesteia prin prisma ajustării legislaţiei naţionale la cerinţele convenţiei, care interzice discriminarea pe criterii de dizabilitate. De asemenea, recomandări în acest sens sunt incluse și în Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor şi libertăţilor omului în Republica Moldova.

Proiectul a fost susținut, în lectură finală, de 71 de deputați din cei prezenți la ședință.

Potrivit procedurilor legislative, proiectele de legi constituţionale se dezbat în cel puţin două lecturi și se adoptă de către Parlament cu votul a două treimi din deputaţii aleşi.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!