Parlamentul a elaborat un nou cod de reguli, în care sunt vizați și jurnaliștii. Mai exact, modul în care aceștia trebuie să reflecte activitatea deputaților. Astfel, reprezentanții mass-media nu trebuie să discrimineze parlamentarii și să le ofere tuturor ocazia de a-și exprima opiniile. Menționarea jurnaliștilor într-un asemenea document a fost criticată de ONG-urile de media. În schimb, atât autorii Codului, cât și Consiliul Coordonator al Audiovizualului nu văd o problemă în a reaminti despre principiile de care se conduc reprezentanții mass-media.

Un articol din Codul regulilor și procedurilor parlamentare spune că instituțiile media trebuie să trateze fără discriminare deputații independenți și din opoziție și le vor oferi condiții egale pentru a-și prezenta opiniile. Iar, într-un alt articol jurnaliștii sunt îndemnați să difuzeze declarațiile și discursurile deputaților echidistant, obiectiv și… conform unui echilibru socio-politic. Aceste prevederi au luat-o prin surprindere pe directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent. Și directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a criticat includerea acestor articole.

Ar fi fost logic dacă acesta ar fi conținut norme de conduită a parlamentarilor în raport cu mass-media și nu invers”, Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent.

Aceste prevederi, chiar dacă aparent, nu ar avea nicio finalitate, dar, totuși, impun niște restricții, niște indicații pe care le dă politicul pentru media și într-o societate normală, europeană acest lucru nu ar trebui să se întâmple”, Petru Macovei, director executiv „Asociația Presei Independente”

În schimb, reprezentanții Consiliului Audiovizualului nu s-au arătat deranjați de aceste prevederi.

Din ceea ce am reușit să mă informez, nu sunt niște principii care îngrădesc libertatea de expresie, care nu atentează la independența editorială a posturilor de radio și televiziune. Dacă s-au preluat bunele practici și respectivele prevederi din Codul serviciilor media audiovizuale, atunci este un lucru bun, zic eu, nu este un lucru rău, este un lucru foarte bun”, Dragoș Vicol, președintele CCA.

De partea cealaltă, deputatul democrat Sergiu Sârbu, unul dintre autorii proiectului de lege, spune că normele care vizează jurnaliștii sunt, de fapt, preluate din Codul Audiovizualului și nu ar trebui să stârnească îngrijorare.

Este doar o prevedere de blanchetă. Și deja voi aveți această obligațiune în articolul care prevede pluralismul socio-politic. – Și de ce a fost nevoie de includerea acestor prevederi în codul pentru procedurile parlamentare? – Ca să nu uitați că aveți și d-voastră niște obligațiuni”, Sergiu Sîrbu, deputat PD.

Am încercat să aflăm mai multe detalii despre scopul acestor prevederi de la președintele comisiei mass-media, Vladimir Hotineanu ne-a spus însă că nu este la curent cu proiectul de lege.

Am fost bolnav două săptămâni și nu am văzut acest proiect și nu știu despre ce e vorba. Trebuie să mă documentez. Dar jurnalistul trebuie să-și îndeplinească misiunea, echidistant să reflecte toate elementele”, Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei Parlamentare Mass-Media.

Codul regulilor parlamentare a fost discutat și adoptat astăzi în Parlament în primă lectură. Prevederile care vizează mass-media nu au fost abordate de către deputați în timpul dezbaterilor.

Reporter: Felicia Crețu
Cameraman: Oleg Cozlov

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!