Există o probabilitate redusă ca unul din cei trei concurenți politici, cotați în sondaje cu șanse de a accede în viitorul Parlament – PSRM, ACUM și PDM – să obțină numărul necesar de mandate pentru a forma un guvern monopartid. Acest lucru va deschide calea pentru mai multe posibile scenarii după alegerile parlamentare. Printre acestea se numără și varianta unui guvern de coaliție, care ar putea fi creat în cazul unor negocieri reușite între cel puțin două dintre cei trei concurenți politici. Concluziile se regăsesc într-un studiu prezentat la o masă rotundă organizată de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene și Fundația Konrad Adenauer Moldova, transmite IPN.

Mihai Mogâldea, expert asociat IPRE, a declarat că mai este și un alt scenariu. Acesta presupune că unul dintre cei trei concurenți politici – PSRM, ACUM și PDM – va fi capabil să creeze un guvern de coaliție cu suportul candidaților independenți sau al reprezentanților altor partide politice ce ar putea intra în Parlament, în special pe dimensiunea circumscripțiilor electorale. Un al treilea scenariu ar fi ca unul dintre cei trei competitori politici să fie capabil să creeze și să conducă un guvern minoritar, susținut de unul dintre cei doi concurenți politici. Experții admit și scenariul potrivit căruia niciun guvern nu va fi instituit ca rezultat al alegerilor parlamentare din 2019, ceea ce va deschide calea pentru alegeri parlamentare anticipate.

Diana Králová, cercetător asistent IPRE, a subliniat că una dintre concluziile studiului este faptul că lipsa televiziunilor locale în 14 din cele 46 de circumscripții electorale analizate ar putea influența într-un mod negativ asupra dezvoltării campaniei electorale la nivel de circumscripții uninominale. Potrivit expertei, ținând cont de faptul televiziunile sunt principala sursă de informare pentru mai mult de 85% dintre moldoveni, există un risc vizibil că reflectarea campaniei electorale va avea de suferit. Mai mult, televiziunile cu acoperire națională vor avea vor avea exclusivitatea de a-și promova propriile programe analitice legate de campania electorală în aceste circumscripții. „Ținând cont de faptul că șase dintre cele mai urmărite zece canale TV sunt afiliate politic, radiodifuzorii locali ar fi putut să asigure o transparență mai ridicată și o informare corectă a potențialilor votanți din respectivele circumscripții”, a notat Diana Králová.

Masa rotundă: „Dialoguri Europene: Posibile scenarii pentru alegerile parlamentare în cadrul sistemului electoral mixt” a fost organizată în cadrul Proiectului „Dialoguri Europene”. Polina Ojog, coordonator de program la Fundația Konrad Adenauer, a spus că subiectul este unul de actualitate în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din 24 februarie 2019. Împreună IPRE, și în anii precedenți au fost organizate dezbateri publice în cadrul Proiectului „Dialoguri Europene”, inclusiv pe subiecte legate de implementarea Acordului de Asociere cu UE, implementarea Pachetului Energetic sau dispozițiile Acordului de Asociere în domeniul achizițiilor publice.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!