Criticile și îngrijorările opoziției parlamentare privind proiectul Legii Bugetului nu au convins majoritatea care a votat documentul în prima lectură. În timp ce democrații anunță o creștere a PIB-ului și au lăudat eforturile celor din Guvern, opoziția spune că bugetul este unul electoral. Aceștia au pus la îndoială faptul că statul va reuși să deblocheze asistența financiară externă, iar alții nu au înțeles de unde vor fi luați bani pentru acoperirea deficitului bugetar.

Creșterea Produsului Intern Brut o prognozăm la nivel de 4 la sută. Pentru anul 2019 s-a prognozat o creștere a investițiilor de circa 3,3 la sută. În primul rând avem și în cadrul restabilirii finanțării proiectelor investiționale. Astfel, din surse externe se presupune că vor fi finanțate proiecte investiționale în sumă de circa 2,8 miliarde lei”, Vitalie Iurcu, secretar de stat, ministerul Economiei.

Însă, deputații din opoziție nu s-au lăsat convinși de cifrele prezentate de raportor. Comunistul Oleg Reidman l-a rugat pe secretarul de stat să comenteze datele din raportul „Expert – Grup”, care arată că creșterea economică este una artificială.

Pentru mine este foarte clar. Banca Națională a „frânat” inflația, prin urmare coeficientul deflației este mic. Respectiv, dacă împărțim același volum al PIB-ului nominal la coeficientul deflației diminuat, noi obținem o creștere”, Oleg Reidman, deputat PCRM.

Deci, nu sunt în măsura să comentez comentariile la Expert Grup, Oleg Moiseevici. Trebuie de văzut exact ce au avut în vedere acești experți”, Vitalie Iurcu, secretar de stat, ministerul Economiei.

Ulterior, la tribuna principală a ieșit Octavian Armașu, acesta însă nu a putut explica clar de unde guvernul va lua bani dacă asistența europeană nu va fi reluată.

Dacă Moldova nu va reuși să-și restabilească relațiile cu partenerii din Vest, cum vor fi acoperite cheltuielile din buget planificate?”, Elena Bodnarenco, deputat PCRM.

Vor avea loc alegeri parlamentare corecte și transparente și în baza acestuia noi cred că vom reuși să deblocăm relațiile inclusiv cu partenerii Europeni și situația va reveni la normal și anul viitor noi vom putea beneficia de aceste finanțări”, Octavian Armașu, ministru al Finanțelor.

Ei nu cred că alegerile din Moldova vor avea loc transparent, de aceea și au înghețat asistența macrofinanciară”, Elena Bodnarenco, deputat PCRM.

Deficitul bugetar pe care-l planificați este de aproximativ 5 miliarde 538 de milioane și așa mai departe. Una din surse este amenzile și este aproximativ 463 de milioane. Spuneți-mi vă rog, de unde atâta încredere că, sau deja sunteți foarte sigur că lumea va încălca”, Lilian Carp, deputat PL.

Este o estimare, o estimare a acestor venituri. Pentru că amenzi apar, ele sunt și ele vin la bugetul de stat”, Octavian Armașu, ministru al Finanțelor.

Iar membrii PLDM au apreciat bugetul ca fiind unul electoral, iar bani pentru desfășurarea proiectelor democraților vor ajunge doar până la alegeri.

Bugetul de stat pentru anul 2019 este unul strict electoral și asta am înțeles-o cu toții. Doleanța mea constă în faptul, să-i spuneți primului ministru care este datoria de stat”, Maria Ciobanu, deputat PLDM.

Democrații însă au lăudat eforturile Guvernului.

Vreau să felicit Guvernul fiindcă cifrele acestea vorbesc despre faptul că economia este vie în Republica Moldova”, Marcel Răducan, deputat PDM.

Cu toate acestea, bugetul a fost votat în prima lectură cu voturile majorității parlamentare. Documentul prevede că în anul 2019 veniturile vor fi de peste 42 de miliarde de lei, iar cheltuielile – de aproape 48 de miliarde. Deficitul bugetar este de aproximativ 5,5 miliarde de lei.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!