Un pomicultor din raionul Ungheni este pe cale să piardă circa 400 de tone de mere. Aceasta pentru că merele, pe care nu a reușit să le transporte la timp la fabricile de prelucrare, stau de ceva timp sub zăpadă și nu știe dacă le va mai putea vinde. Este vorba de omul de afaceri Anatol Plăcintă, care deține o livadă de mere de peste 70 de hectare în satul Floreni, raionul Ungheni.

Anatol Plăcintă povestește că atunci când timpul a fost frumos și merele ar fi putut fi transportate la fabricile de prelucrare, nu a avut suficientă forță de muncă și mașini cu care să le transporte. În plus, în acea perioadă și fabricile de prelucrare erau suprasolicitate și nu puteau să primească volume mari de mere. „Atunci când puteam să le recoltăm aveam puține mașini și am ajuns în situația în care am ajuns, într-o perioadă când clima nu ne permite să le recoltăm. Stau sub stratul de zăpadă”, spune omul de afaceri.

Pomicultorul spune că merele pentru vânzare în stare proaspătă au fost plasate în depozite frigorifice și urmează să le comercializeze.

O altă problemă cu care se confruntă pomicultorul este prețul prea mic pe care îl oferă fabricile de prelucrare pentru un kilogram de mere. Este vorba de 70 de bani per kilogram, în timp ce sinecostul este de minim 1,4-1,5 lei pentru un kilogram de mere. „Prețul pentru un kilogram de mere este extrem de mic, ceea ce ne-a afectat cel mai mult”, spune Anatol Plăcintă.

Lipsa forței de muncă este, la fel, o mare provocare pentru pomicultor. Omul de afaceri spune că această problemă este din ce în ce mai acută în sectorul agriculturii în ultimii ani. Chiar și dacă găsește lucrători pentru prelucrarea livezii, atunci majoritatea lor o reprezintă femei de vârstă înaintată, care au un randament de muncă mai mic decât o persoană tânără. „Poate dacă aș fi avut mai mulți oameni la lucru, nu mai ajungeam în situația asta, dar asta este, am făcut ce am putut”, spune Anatol Plăcintă.

Problema mai este și că nu ne crede nimeni și nu interesează pe nimeni situația noastră. Eu nu știu, poate așa și ar trebui să fie, dar nu cred. În asemenea cazuri ar fi bine ca să fim înțeleși”, consideră pomicultorul. Anatol Plăcintă spune că nu așteaptă subvenționări de la stat, dar ar fi recunoscător dacă, în situația creată, ar avea niște scutiri fiscale sau măcar să le fie admise perioade mai îndelungate pentru achitarea impozitelor. „Dacă Fisc-ul ar înțelege sau ar fi niște hotărâri ca să ne salveze, să ne dea voie să tragem o gură de aer, pentru că suntem puși în situația în care avem sau nu bani ei cer plata pentru impozite și nu ne întreabă dacă avem datorii pentru motorină, îngrășăminte, semințe. Asta adăugător te pune un pic pe gânduri că nu suntem înțeleși într-un fel”, susține omul de afaceri.

Fiind încărcați cu credite și cu datorii la motorină și alte cheltuieli pe care le avem în agricultură, acum suntem într-o situație foarte grea că nu suntem în stare să închidem aceste datorii. Duc și eu tratative cu băncile și încerc să remediez lucrurile, dar nu știu până când o să reușesc și nu știu o să fiu înțeles sau nu”, a menționat Anatol Plăcintă.

Bărbatul spune că nu a făcut calculele pentru anul curent, dar că are pierderi foarte mari, care îl pun pe gânduri. „Nu sunt un om care intră ușor în panică, dar de data asta e cam complicat”, ne-a povestit Anatol Plăcintă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!