/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

În Ucraina a fost instituită stare de război! Rada Supremă a aprobat decretul prezidențial

26 noiembrie 2018, ora 22:19

Rada Supremă din Ucraina a aprobat decretul președintelui ucrainean Petro Poroșenco privind instaurarea stării de război, în urma conflictului cu grănicerii maritimi ruși în Marea Azov și Strâmtoarea Kerci. 

Rada Supremă a votat pentru instituirea legii marțiale în anumite teritorii din Ucraina de-a lungul graniței cu Rusia timp de 30 de zile. Această decizie a fost susținută de 276 de deputați, informează Interfax.

Potrivit UNIAN, legea marțială va funcționa în zonele învecinate cu Rusia și regiunea transnistreană.

Potrivit președintelui Radei Supreme, Andrei Parubiy, în timpul consultărilor s-a convenit că legea marțială este introdusă pentru o perioadă de 30 de zile în loc de 60. În plus, decretul spune că alegerile prezidențiale nu vor fi amânate și vor avea loc pe 31 martie 2019.

Anterior, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a propus instituirea legii marțiale în țară timp de 30 de zile, astfel încât să nu se suprapună cu începutul campaniei electorale. El a menționat că va depune toate eforturile pentru a îndeplini acest termen limitat și în decurs de o lună pentru a utiliza toate oportunitățile a spori disponibilitatea de a respinge un posibil atac al țării agresoare.

Decizia de a fi decretată stare de război a fost luată duminică de Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. Documentul conține 12 puncte, unul dintre care este secret.

Amintim că, ieri, 25 noiembrie, în Strâmtoarea Kerci s-a produs un conflict între grănicerii maritimi ruși și militari ucraineni. Partea rusă acuză militarii ucraineni că au încălcat legislația maritimă. Aceștia au folosit armele, rănind trei militari, și au reținut trei nave ucrainene.

La rândul ei, Ucraina califică incidentul drept o provocare. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenco, a cerut Radei Supreme să impună legea marțială. Legislativul ucrainean se va convoca în după-amiaza acestei zile într-o ședință extraordinară.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și-a exprimat îngrijorarea în privința tensiunilor din Marea Azov și strâmtoarea Kerci.

La același subiect:

/VIDEO/ Furie în stradă. Protestatari ucrainieni au dat FOC la cauciucuri în apropierea consulatului rus

Kievul anunță că Rusia a deschis focul asupra navelor ucrainene

OPINIE: Ucraina avea dreptul să traverseze Strâmtoarea Kerci, în baza unui acord semnat cu Rusia, în anul 2003

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram