Mai mulţi demonstranţi ucraineni, inclusiv membri ai unor grupări naţionaliste, s-au strâns luni dimineaţă în apropierea Consulatului Rusiei de la Liov şi au dat foc la cauciucuri, în semn de protest faţă de confiscarea de către Rusia a trei nave militare ucrainene în Marea Neagră, scrie Mediafax.

Postul 24 TV din Ucraina a relatat că membri ai mai multor grupări naţionaliste participă la manifestaţie.

Un miting similar s-a desfăşurat şi în apropierea Ambasadei Rusiei de la Kiev, unde protestatarii au aruncat cu fumigene în perimetrul reprezentanţei diplomatice, însă încercarea acestora de a incendia cauciucuri a fost oprită de poliţie, informează agenţia de ştiri Tass. Cel puţin un vehicul aparţinând ambasadei a fost incendiat, relatează BBC News.

Duminică, Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc că au încălcat legile maritime internaţionale, după ce autorităţile ruse au oprit şi confiscat două nave de război şi un remorcher din Ucraina ce încercau să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean.

Reprezentanţii Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au declarat că au luat măsura de a opri navele ucrainene deoarece acestea au intrat ilegal în apele sale teritoriale, ignorând avertismentele. Trei marinari ucraineni au fost răniţi în urma incidentului, însă viaţa acestora nu este în pericol, potrivit autorităţilor ruse.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat luni că va propune Parlamentului de la Kiev să instaureze legea marţială, după ce forţele militare ruse au atacat şi confiscat trei nave ale Ucrainei în Marea Neagră.

Liderul de la Kiev a subliniat că introducerea legii marţiale nu reprezintă “o declaraţie de război”. “Ucraina nu intenţionează să se lupte cu cineva”, a completat preşedintele.

Ministerul Apărării de la Kiev a anunţat că a ordonat pregătirea de luptă a forţelor armate, o măsură de precauţie în cazul escaladării tensiunilor între cele două ţări.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!