/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

RISE Molodova: Câți bani au colectat partidele extraparlamentare de la persoanele fizice

missing
27 noiembrie 2018, ora 18:55

Astfel, în prima jumătate a anului 2018 acestea au colectat de la persoane fizice circa 3,4 milioane de lei.

La polul opus s-a poziționat Partidul Nostru, condus de controversatul ex-primar de Bălți, Renato Usatîi, refugiat la Moscova. În perioada respectivă formațiunea n-a înregistrat nicio donație.

PARTIDUL „ȘOR” // DE LA MAMĂ LA FIU

De departe cel mai gras buget colectat de partidele extraparlamentare din donațiile persoanelor fizice este cel al Partidului „Șor”, condus de actualul primar de Orhei, Ilan Șor, condamnat în primă instanță în dosarul „Furtul miliardului”.

„Șor” a avut puțini donatori în prima jumătate a anului 2018, în schimb extrem de generoși. Astfel, doar 42 de persoane fizice i-au asigurat partidului un total de 3 milioane de lei.

Practic toți donatorii Partidului „Șor” – 39 din 42 – sunt angajați ai Dufremol SRL, companie cu activități duty-free care aparține familiei Șor. Alți trei sponsori importanți au indicat drept loc de muncă compania Aeroport Handling SRL, care prestează o gamă largă de servicii în Aeroportul Internațional Chișinău.

O treime din totalul donațiilor, adică 920 de mii de lei, a fost asigurat de doar cinci persoane.

Lider detașat în top este Ilona Șor, mama vitregă a primarului de Orhei și directoarea companiei Dufremol. Aceasta a donat 300 de mii de lei, echivalentul a circa 47 de salarii medii pe economie.

Cea mai mică donație depășește însă, valoarea a trei salarii medii pe economie. Or, cei mai „săraci” sponsori ai formațiunii, Tatiana Cocina, Maria Popșoi și Ala Gricalovscaia, toate trei angajate ale Dufremol, au donat câte 20 de mii de lei.

PAS // „LIBERI PROFESIONIȘTI”

La rândul său, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, ministră a Educației între anii 2012-2015 și cea care s-a duelat cu actualul președinte al Republicii Moldova în turul doi la prezidențialele din 2016, a adunat în vistierie aproape 290 de mii de lei. Banii provin de la aproape 250 de persoane care au susținut formațiunea în prima jumătate a lui 2018. Suma donațiilor e cu circa 100 de mii de lei mai mică decât cea colectată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

PPDA // LUPTA LUI MACHEDON

În prima jumătate a anului 2018 la bugetul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) au contribuit 24 de donatori, însumând puțin peste 91 de mii de lei. Grosul donaţiilor, circa 63%, a venit de la omul de afaceri Alexandru Machedon. Acesta a virat formațiunii un total de circa 57 de mii de lei.

Machedon este asociat la șase companii și beneficiar la alte două. Majoritatea activează sub brandul Starnet, unul dintre cei mai importanți actori de pe piața telecomunicațiilor din Republica Moldova. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementări în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, în 2017 Starnet Soluții a avut o cotă de 20,7% pe piaţa serviciilor de acces la Internet fix şi vânzări de peste 250 de milioane lei.

În 2017, bunăoară, Machedon a vărsat în vistieria PPDA circa 154 de mii de lei, ceea ce reprezenta aproape 50% din toate donaţiile încasate de partid de la persoane fizice.

Alexandru MACHEDON: „Eu cred că e normal ca mediul de afaceri să ajute anumite partide sau anumite echipe care vor să aducă schimbarea şi care au anumite seturi de valori sau idei…

Printre donatorii PPDA se mai regăsesc şi alţi oameni de afaceri, cât şi pensionari, dar sumele sunt semnificativ mai mici.

PN // SALVAȚI DE COTIZAȚII

Partidul Nostru (PN), în frunte cu Renato Usatîi – care pe timpuri oferea cadouri generoase moldovenilor, n-a beneficiat în prima jumătate a anului curent de vreo donație, în schimb din cotizații a acumulat aproape 528 de mii de lei. Detalii, AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram