/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Prima reacției a Președinției la incidentul dintre Rusia și Ucraina în strâmtoarea Kerci

28 noiembrie 2018, ora 12:07

Orice acțiune care poate duce la înrăutățirea situației și așa dificile din regiune este foarte periculoasă, iar noi suntem convinși și sperăm că cele două țări prietene ale Republicii Moldova își pot soluționa neînțelegerile și conflictele prin dialog, pe cale pașnică și diplomatică. Totodată, suntem îngrijorați de posibile dificultăți cu care ar putea să se confrunte cetățenii și exportatorii moldoveni care tranzitează teritoriul Ucrainei, iar primele semnale în acest sens deja au apărut”, a scris Lebedinschi.

Totodată, consilierul prezidențial a precizat că se analizează foarte atent situația la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina, pe segmentul transnistrean, pentru a exclude și a preîntâmpina orice provocări. Secretarul Consilului Suprem de Securitate este în legătură permanentă cu conducerea instituțiilor abilitate.

Încă o dată, sperăm că acest episod îngrijorător nu va avea consecințe grave pentru securitatea regionala și își va găsi o rezolvare politică pașnică”, a mai menționat Lebedinschi.

Amintim că, duminică, 25 noiembrie, în strâmtoarea Kerci, s-a produs un conflict între grănicerii maritimi ruși și militarii ucraineni. Partea rusă acuză militarii ucraineni că au încălcat legislația maritimă. Aceștia au folosit armele, rănind trei militari, și au reținut trei nave ucrainene. La rândul ei, Ucraina califică incidentul drept o provocare. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenco, a cerut Radei Supreme să impună legea marțială. Legislativul ucrainean a aprobat decretul șefului statului, instituind legea marțială în regiunile care au hotar cu Federația Rusă și cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova, pentru o perioadă de 30 de zile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram