/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Au fost numiți câștigătorii concursului de eseuri dedicat leului moldovenesc. Lista premianților

missing
29 noiembrie 2018, ora 16:23

Astfel, la categoria „Ciclul primar”:

  •  premiul I i-a revenit Mirelei Vicol de nouă ani, elevă la Liceul „Doina și Ion Aldea-Teodorovici” din mun. Chișinău
  •  locurile II și III au fost ocupate de Alexandra Spataru din clasa a IV-a „D”, IPLT „Onisifor Ghibu”, mun. Chișinău și, respectiv, Andreea Bologan din clasa a IV –a „D”, IPLT „Onisifor Ghibu”, mun. Chișinău.

La categoria „Ciclul gimnazial”, deținătorul:

  •  premiului I este Veronica Stoler (clasa a IX-a, Gimnaziul Tocuz, raionul Căușeni)
  • pe locurile II și IIIau fost clasați: Victor Sava (clasa a VIII-a, Liceul Teoretic „Gaudeamus”, mun. Chișinău) și Bianca Guțu (clasa a VIII –a „C”, IPLT Român-Englez „Mircea Eliade”, mun. Chișinău).

În cea de-a treia categorie, care a inclus liceele, colegiile și universitățile:

  •  premiul I i-a revenit Alexandrei Bulgac (clasa a XII-a „A”, Liceul Teoretic „Vasile Lupu” , mun. Chișinău)
  •  locurile II și III au fost ocupate de Alina Grier (anul IV, Universitatea de Stat „Alecu Russo”, mun. Bălți ) și, respectiv, Maria Crivorucenco (anul IV, Centrul de Excelență în Economie și Finanțe, mun. Chișinău).

Totodată, persoanele clasate pe locul I au primit monede comemorative și jubiliare de argint, iar pentru locurile II și III s-a acordat câte un set de monetărie.
Câștigătorii au fost desemnați de o comisie formată din reprezentanți ai băncii centrale.

Aici puteți vedea câtea dintre citate din eseurile elevilor dedicate leului moldovenesc.

Fiecare cetățean al Republicii Moldova poartă zilnic cu el o enciclopedie despre istorie, cultură și tradiție transmise prin bancnotele leului moldovenesc…

Acum, leul moldovenesc ajuns la cea de-a 25 aniversare, se poate simți un tânăr ambițios, cu planuri bine stabilite pentru viitor…

…Câte numai nu a văzut acest leu într-un sfert de veac,(…) el admiră zâmbetele și șterge lacrimile oamenilor.(…) În tot acest timp vrednic a rămas și are valoare!
…Leul de astăzi, atât de cunoscut nouă, (…) reprezintă o istorie și o carte de vizită a Republicii Moldova.

Bancnotele leului moldovenesc nicidecum nu cedează altei valute, cum ar fi dolarul sau euro. Aici este prezentată istoria unei țări de la cele mai vechi timpuri: de la daci până la contemporani.

Îi doresc leului să-și merite numele și să devină “regele junglei”, să dea șanse generației în creștere de a se dezvolta și învăța acasă, ca mai apoi ajungând la jubileul de 50 ani sa fim mândri de valoarea la care va ajunge știind că am participat la înflorirea și prosperarea sa și să iasă învingător din toate încercările și luptele pe care le va avea de parcurs, precum a făcut-o domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt.
La mulți ani, LEULE!

Amintim că, astăzi leul moldovenesc împlinește 25 de ani. Cu această ocazie, Banca Națională a Moldovei a lansat prima monedă de circulație cu caracter comemorativ. Aceasta are valoarea nominală de 10 lei și este introdusă în circulație de azi, 29 noiembrie 2018.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram