/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Octavian Armașu, numit de Parlament în funcția de guvernator al BNM. Cum răspunde la întrebarea privind publicarea raportului „Kroll 2”

missing
29 noiembrie 2018, ora 16:27

Legislativul Republicii Moldova a aprobat numirea lui Octavian Armașu, actualul ministru al Finanțelor, în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Acesta va prelua funcția începând cu ziua de 30 noiembrie 2018.

Deputatul Iurie Țap l-a întrebat pe Octavian Armașu, dacă, în calitate de guvernator, va publica raportul „Kroll – 2”.

„Raportul nu este la BNM, el a fost preluat de Procuratură și BNM este în imposibilitate de a publica acest raport”, a fost răspunsul noului guvernator.

Ulterior, Țap l-a întrebat pe Armașu ce va face ca să urgenteze recuperarea banilor din „miliardul furat”.

„BNM nu este un organ de investigație, de acest lucru trebuie să se ocupe Procuratura. BNM are un anumit rol, trebuie să văd la ce etapă noi de aflăm. Până azi, BNM și-a îndeplinit toate atribuțiile”, a răspuns Octavian Armașu.

Parlamentarul nu a rămas satisfăcut de răspunsurile noului guvernator: „Răspunsurile dumneavoastră mă pun în gardă (…). Vă rog să nu trecem ușor peste Rezoluția Parlamentului european, care este una diplomatică, dar foarte dură. Parlamentul europeam spune clar că raportul „Kroll 2” trebuie făcut public”, a spus Iurie Țap.

La rândul său, deputatul Valeriu Ghilețchi l-a întrebat pe Octavian Armașu, dacă este pregătit să preia această funcție.

„Sigur, dacă nu aș fi avut această convingere internă, nu aș fi acceptat propunerea domnului președinte al Parlamentului, Andrian Candu (…). Îmi va fi mai ușor decât predecesorului meu Sergiu Cioclea (…). În ultimii trei ani la BNM s-a pus o temelie foarte puternică pentru a merge mai departe cu agenda reformelor”, a spus guvernatorul.

„Sunt conștient de responsabilitățile pe care le are BNM. De BNM depinde creșterea economică și stabilitatea economică în țară. Solicit să-mi acordați susținerea Dvs. așa cum mi-ați acordat-o de fiecare dată în ultimii trei ani”, a spus la final Armașu.

Mandatul lui Octavian Armașu în funcția de guvernator al BNM este pentru o perioadă de șapte ani.

Octavian Armaşu a fost ministru al Finanțelor din luna ianuarie a anului 2016. Anterior, el a activat în calitate de director financiar CFO, Südzucker Moldova S.A.

Amintim că, mâine, 30 noiembrie, este ultima zi în care Sergiu Cioclea, actualul guvernator al BNM, va fi în această funcție. Acesta și-a anunțat demisia cu aproximativ o săptămână în urmă, invocând motive personale.

La același subiect: OPINIE despre candidatura lui Armașu la funcția de guvernator al BNM: „E «Omul casei», o figură docilă regimului actual”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram