Uniunea Europeană (UE) a adoptat o declarație privind conflictul din Marea Azov, dintre Rusia și Ucraina, în care-și exprimă îngrijorarea cu privire la atacul autorităților ruse asupra navelor ucrainene.

„Suntem îngrijorați de faptul că Rusia a aplicat forța, pe fundalul militarizării zonei, aceast lucru este inacceptabil”, se menționează în declarația UE, citată de Rbc.ua.

Autoritățile europene solicită Rusiei să asigure accesul necondiționat în Strîmtoarea Kerci și în Marea Azov, lucru prevăzut de normele internaționale.

Îi îndemnăm pe toți să se abțină de la destabilizarea situației. În acest context, îndemnăm, de asemenea, Rusia să elibereze necondiționat și fără întârziere navele capturate, echipajul și echipamentul lor“, se spune în declarație.

De asemenea, UE condamnă nerespectarea dreptului internațional în regiunea Crimeea și încălcarea suveranității Ucrainei.

Amintim că, duminică, 25 noiembrie, în Strâmtoarea Kerci s-a produs un conflict între grănicerii maritimi ruși și militari ucraineni. Partea rusă acuză militarii ucraineni că au încălcat legislația maritimă. Aceștia au folosit armele, rănind trei militari. De asemenea, autoritățile ruse au reținut trei nave ucrainene și 24 de militari.

Ulterior, Parlamentul ucrainean a aprobat decretul președintelui Petro Poroșenco privind instituirea stării de război pentru o perioadă de 30 de zile.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!