Președintele ucrainean îl acuză pe omologul său rus, Vladimir Puțin, că vrea să anexeze întreaga Ucraina. Declarațiile au fost făcute după ce Rusia a anunțat că desfășoară rachete antiaeriene în Crimeea, în urma incidentului armat între marinele ruse și ucrainene, în Strâmtoarea Kerci. Pe de cealaltă parte, Vladimir Puțin dă vina pe autoritățile de la Kiev și spune că a fost o provocare, aceasta fiind prima sa declarație oficială de la începutul conflictului.

Aceasta este o provocare, bineînţeles. Provocarea a fost orchestrată de puterea în exerciţiu (n.r – de la Kiev) şi cred că şi de actualul preşedinte, înaintea alegerilor prezidenţiale din Ucraina, preconizate pentru luna martie a anului viitor. Are un raiting mic și, de aceea, a trebuit să facă ceva pentru a tensiona situaţia şi de a crea obstacole insurmontabile pentru contracandidaţii săi, în primul rând din partea opoziţiei”, Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Potrivit preşedintelui rus, episodul este rezultatul eşecului puterilor străine de a ţine Kievul răspunzător pentru comportamentul său negativ. În legătură cu acest incident, Petro Poroșenko îi cere cancelarului german Angelei Merkel, să vină în ajutorul Kievului în criză cu Moscova. El cere totodată să fie trimise nave NATO la Marea Azov, despărţită de Marea Neagră prin Strâmtoarea Kerci. Scandalul îngtre Rusia și Ucraina a izbucnit după ce forţele ruse au deschis focul şi au imobilizat duminică trei nave de război ucrainene, pe care le acuză că au trecut ilegal frontiera rusă şi că nu s-au supus ordinelor de a se opri. Kievul a instaurat miercuri legea marţială, pe o perioadă de 30 de zile, în zece regiuni din ţară, în urma acestui incident armat în Strâmtoarea Kerci.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!