/VIDEO, FOTO/ Astăzi leul moldovenesc împlinește 25 de ani! Cu această ocazie BNM pune în circulație prima monedă comemorativă

29 noiembrie 2018, ora 12:29

Astăzi leul moldovenesc împlinește 25 de ani. Cu această ocazie, Banca Națională a Moldovei a lansat prima monedă de circulație cu caracter comemorativ. Aceasta are valoarea nominală de 10 lei și este introdusă în circulație de azi, 29 noiembrie 2018.

Potrivit BNM, moneda este confecționată din oțel și este placată cu nichel și alamă, ceea ce îi conferă un aspect bimetalic: argintiu și auriu.

Pe avers, partea centrală a monedei este împărțită în două părți, asemănătoare soarelui și lunii, cu semnificația continuității timpurilor, trecutului și prezentului. Pe interiorul monedei, pe partea dreaptă este gravată figura unui leu, în referință la rădăcina istorică a apelației monedei naționale moldovenești – „talerul-leu” olandez. Pe partea stângă a câmpului, sunt gravate stema Republicii Moldova și sigla BNM. Exteriorul monedei poartă inscripția „25 de ani de la introducerea monedei naționale”.

Pe revers, sunt gravate anul emisiei „2018″ și valoarea nominală „10 LEI”, înconjurate de 25 stele care reprezintă numărul de ani de la introducerea leului moldovenesc. Moneda poartă o monograma din literele „R” și „M” – acronim al denumirii statului – „Republica Moldova”, gravată prin procedeu holografic.

Foto: BNM

Moneda va circula în paralel cu bancnota de 10 lei, precum și cu moneda divizionară de aceeași valoare nominală, introdusă în luna februarie 2018 împreună cu monedele metalice de 1, 2 și 5 lei, menționează reprezentanții BNM.

Leul este moneda națională a Republicii Moldova. În prezent, în circulație sunt bancnote și monede de 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 și 1000 lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram