Parlamentul a susținut proiectul democraților de a organiza un referendum consultativ în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie. Proiectul a fost susținut de 53 de deputați.

Potrivit inițiativei, participanții la referendum vor trebui să răspundă la următoarele două întrebări:

1. „Sunteți pentru reducerea numărului de deputați din Parlament de la 101 la 61?”, cu variantele de răspuns „Pentru” și „Contra”
2. „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”, cu variante de răspuns „Pentru” și „Contra”

Menționăm că, Promo-LEX a recomandat Legislativului să nu legifereze desfășurarea referendumului republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Potrivit unei opinii a asociației, organizarea unui referendum consultativ în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 nu are la bază un cadru legal explicit, ba mai mult – pe subiectul comasării scrutinelor de acest tip există un aviz negativ din partea Curții Constituționale, precum și reiese din interesele politice a partidului ce a propus inițiativa.

Amintim că, Plahotniuc a anunțat despre organizarea unui referendum în ziua alegerilor parlamentare. Anterior, Partidul Democrat s-a mai remarcat cu o altă inițiativă de referendum în ziua alegerilor parlamentare pe marginea introducerii vectorului european în Constituție, subiect pe care, la briefingul din 13 noiembrie, Plahotniuc nu a mai făcut referință.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!