De astăzi, în mașinile poliției și în cele de intervenție se vor regăsi și ...jucării. Mai exact, ursuleți de pluș. Acestea vor fi dăruite copiilor în cazul în care vor deveni victimele unor situații violente, cum ar fi accidente rutiere sau agresiune fizică și psihică. Jucăriile au fost colectate de către Inspectoratul General de Poliție după ce șefii acestuia s-au inspirat de la colegii lor din Germania. Potrivit datelor statistice de la noi, anual peste o mie de copii sunt victimele sau martorii unor incidente dramatice.

În prima zi a campaniei, un grup de copii de la o grădiniță din Chișinău au venit la Inspectoratul General al poliției pentru a dona o parte din jucăriile preferate. Fiecare având motivele lui.

„Vreau să aibă jucării și un an nou fericit”.

„Care jucării ai adus? Cele mai preferate”

„Batman. Și de ce l-ai adus astăzi? Să le dăruiesc copiilor care nu au”

Primele mașini ale poliției au fost deja echipate cu jucării. Între timp, sute de ursuleți de pluș, colectați de la companii sau de la oameni de rând, urmează să fie distribuiți și în alte echipaje de intervenție.

Noi, prin acest ursuleț, îi distragem atenția de la generatorul de emoții negative, îi dăruim un prieten nou”, Alina Grosu, direcția de poliție mun. Chișinău.

Reduce perturbarea emoțională a copiilor care sunt implicați în trafic, fiind în calitate de victimă sau martor, în situația de criză, prin oferirea jucăriilor din pluș”, Alexei Stoglu, inspector superior, sector centru INP.

Campania a prins viață după ce șefii de la IGP s-au inspirat de la modelul colegilor lor din Germania, unde în mașinile poliției sau în ambulanțe se află tot timpul o jucărie de pluș.

În cercetările pe care le-am făcut cu experții de la noi, cu psihologii din întreaga țară, ne-au adus la viziunea că este nevoie de o astfel de abordare”, Gheorghe Cavcaliuc, șef adjunct IGP.

Campania este susținută și de medicii de la Urgență, care susțin că orice intervenție medicală are efect psiho-emoțional asupra copilului.

Orice acțiune, care va diminua acest stres psiho-emoțional este binevenit. Zilnic, de îngrijiri medicale și asistență medicală urgentă au nevoie peste 500 de copii”, Alexandru Ghidirimschi, director adjunct, CNAMUP.

Jucăriile sunt colectate în continuare la sediul IGP-ului. Anul trecut, peste 1400 de minori din Republica Moldova au fost fie victimele accidentelor și diferitor tipuri de infracțiuni.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Tudor Bigu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!