Deputații au reușit astăzi să voteze și desfășurarea unui referendum republican consultativ în ziua alegerilor parlamentare. La scrutinul din februarie, vom pune ștampila pe tocmai patru buletine de vot. Inițiativa de reducere a numărului deputaților aparține democraților.

Astfel, în ziua de 24 februarie, vom fi întrebați următoarele:

1.Sunteți pentru reducerea numărului de deputați din Parlament de la 101 la 61?
Pentru / Contra

2.Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?
Pentru / Contra

Democrații au argumentat că, în acest mod, vor să-i responsabilizeze pe deputați, iar organizarea plebiscitului în ziua alegerilor ar economisi din banii statului. De partea cealaltă, deputații opoziției au criticat inițiativa și au numit-o un artificiu electoral, dar și anti-democratică.

Deci spuneți-mi, vă rog, în ce condiții el va fi considerat că nu și-a îndeplinit corespunzător obligațiile sale, că nu a votat ce trebuie pentru un partid politic sau oligarh sau cum? Care sunt argumentele?”, Lilian Carp, deputat PL

În primul rând, haideți să nu ne grăbim. Nu venim deja să implementăm, noi la această etapă venim să întrebăm poporul dacă agreează ca și concept această idee, după care, evident vom analiza foarte atent practica internațională”, Sergiu Sîrbu, membru PD

Este un balon de săpun, deoarece această inițiativă, ca și cea a votului mixt votat în vara anului 2017 de către deputații din majoritatea parlamentară și socialiști, nu consolidează democrația. Mai puțini deputați, mai puține păreri contradictorii, mai puțină rezistență la transformarea sistemului, care, după cum observă toți cetățenii, tinde spre unul autoritar sau poate chiar mai grav”, Roman Boțan, deputat PL

Unii membri ai societății civile au reamintit despre hotărârea Curții Constituționale din 2014 care nu ar permite organizarea unui referendum concomitent cu un scrutin de alegeri. Democrații au menționat, însă, că inițiativa lor este absolut legală.

Mă adresez tuturor celor din coaliția de guvernare, este corect să băgați într-un proiect de lege la comisia protecția socială, sănătate și familie, amendamentul privind modificarea Codului Electoral, ce permite organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile parlamentare?”, Tudor Deliu, deputat PLDM

Chiar și așa, cu 53 de voturi „Pentru”, propunerea de organizare a plebiscitului a fost aprobată. Anterior, PD-ul a anunțat referendumuri și pe alte 2 subiecte, pentru introducerea vectorului european în Constituție și pentru alegerea judecătorilor de popor. Totuși, formațiunea nu a mai revenit asupra acestor idei. Zilele trecute, șefa Comisiei Electorală Centrală a declarat că nu poate estima cât ar putea să coste desfășurarea unui referendum, în lipsa unei decizii oficiale.

Reporter: Felicia Crețu
Operator: Oleg Cozlov

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!