Drumuri distruse, clădiri fisurate, geamuri sparte, rafturi şi dulapuri golite de conţinut, acesta este peisajul în urma puternicului cutremur, cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, care a zguduit vineri sudul statului american Alaska şi a provocat panică în oraşul Anchorage. Seismul a fost urmat de zeci de replici.

Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite a lansat o avertizare de tsunami în urma cutremurului produs la 13 kilometri de Anchorage, localitatea cea mai mare din Alaska, unde trăiesc circa 300 de mii de persoane. Alerta a fost ridică la scurt timp. „A fost mult zgomot când s-a întâmplat. Era clar ca era ceva mult mai puternic decât de obicei”, a declarat primarul oraşului Anchorage, Ethan Berkowitz, citat de Agerpres.

În urma seismului nu au fost raportate decese, însă mai mulţi răniţi, dintre care o persoană aflată în stare gravă, au fost transportaţi la spitale, conform mass-media americană.

Poliţia din Anchorage a raportat „daune importante la nivelul infrastructurii”. „Numeroase locuinţe şi clădiri sunt deteriorate. Multe drumuri şi poduri sunt întrerupte. Nu plecaţi la drum dacă puteţi evita acest lucru”, a recomandat poliţia din Anchorage, care a anunţat ulterior redeschiderea unor autostrăzi importante.

Preşedintele american Donald Trump a aprobat starea de urgenţă pentru Alaska şi a ordonat acordarea unui ajutor în acest stat. Serviciile de intervenţie s-au temut, în principal, de accidentele şi incendiile care ar fi putut fi provocate de liniile de electricitate căzute la sol sau de conductele de gaze fisurate. Traficul aerian de la Aeroportul Anchorage a fost suspendat pentru câteva ore pentru evaluarea daunelor. Oleoductul care traversează Alaska a fost, de asemenea, închis ca măsură de precauţie, însă a fost repus în funcţiune după şapte ore. Instituţiile de învăţământ şi-au suspendat activitatea, iar unii elevi au fost evacuaţi.

La 27 martie 1964, un cutremur cu magnitudinea 9,2, cel mai violent înregistrat vreodată în Statele Unite şi în lume, a lovit regiunea Anchorage. Seismul a durat mai multe minute şi a provocat un tsunami distrugător pe toată coasta de vest a Americii, lăsând în urmă aproximativ 130 de victime, aminteşte AFP.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!