Centenarul Marii Uniri este sărbătorit cu mult fast în orașul românesc Alba Iulia. La eveniment a participat președintele român, Klaus Iohannis şi Familia Regală din România. De asemenea, printre miile de vizitatori au fost și cetățeni ai Republicii Moldova, care se consideră români din punct de vedere spiritual.

Evenimentul a fost marcat de o paradă militară grandioasă la care au participat în jur de două mii de angajaţi ai instituțiilor de forță cărora li se adaugă un detaşament polonez şi aproximativ 200 de mijloace tehnice, inclusiv elicoptere şi avioane MIG 21 şi F-16. De asemenea, la Alba Iulia a fost inaugurat Monumentul Unităţii Naţionale.

Marșuri de Ziua Națională a României au avut loc în mai multe orașe, inclusiv la București. Evenimentele nu au trecut fără incidente. Mai multe persoane au protestat față de Jandarmeria română şi PSD, partid aflat la guvernare. „Mai multe persoane s-au întors cu spatele în momentul defilării jandarmilor”, scrie Mediafax.

De asemenea, pe Facebook a fost creat evenimentul „Interzis Jandarmeriei Române să defileze de 1 Decembrie 2018”, asumat de o revistă, prin intermediul căruia suporterii echipelor de fotbal anunțau că vor huidui jandarmii dacă vor defila la ceremonialul militar de la Alba Iulia.

La Alba Iulia, în minivacanţa de 1 Decembrie, sunt aşteptaţi peste 100.000 de vizitatori.

La 1 decembrie 1918, Alba Iulia a fost locul de desfășurare a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, care a legitimat popular unirea Transilvaniei și a Banatului cu Regatul României. În anul 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia oficială de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I și Maria, moment care a consfințit importanța simbolică a orașului, datorită rolului său de capitală istorică.

  

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!