Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, şi liderul chinez Xi Jinping au declarat sâmbătă armistiţiu în conflictul lor comercial, suspendând aplicarea unor noi taxe vamale asupra importurilor din China, la finalul unei întâlniri de la Buenos Aires, Argentina.

Cei doi preşedinţi „au ajuns la un acord pentru a pune capăt aplicării de noi taxe vamale”, a declarat ministrul chinez de externe, Wang Yi, în cadrul unei conferinţe de presă, după dineul de lucru de peste două ore al liderilor celor două state şi al consilierilor lor.

Washingtonul va renunţa să majoreze, aşa cum era prevăzut, de la 10% la 25% taxele vamale pentru produse importate din China în valoare de 200 de miliarde de dolari – jumătate din total – începând de la 1 ianuarie 2019.

Casa Albă a anunţat însă că această decizie nu este decât suspendată, pentru o perioadă de 90 de zile, scrie Agerpres.

Dacă cele două ţări nu vor reuşi în acest interval să se înţeleagă asupra unor „schimbări structurale” în relaţiile lor comerciale, în special în ceea ce priveşte transferurile „forţate” de tehnologie şi proprietatea intelectuală, „drepturile vamale de 10% vor fi majorate la 25%”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei americane. Washingtonul mai anunţă şi că Beijingul s-a angajat să cumpere o cantitate „încă nedefinită, dar foarte substanţială” de produse americane, pentru a reduce enormul dezechilibru comercial între cele două ţări.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!