/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Barometrul Electoral 2019: O posibilă configurație a viitorului Parlament după alegerile din 24 februarie

missing
06 decembrie 2018, ora 10:24

Blocul electoral ACUM, compus din Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, ar acumula 28 de mandate, câte 14 – din votul general și din circumscripții.

Partidul Democrat ar obține 18 mandate de deputat, mai multe provenind din circumscripții.

Pentru rezultatele votului general, au fost utilizate datele ultimei ediții a Barometru al Opiniei Publice, cu mențiunea că noi presupunem că Partidul Șor ar trece pragul electoral de 6%. În BOP, acest partid a acumulat 5.9% din opțiunile celor deciși. De asemenea, ca și în BOP, noi nu credem că la moment PCRM are șanse să depășească pragul electoral, la fel ca și alte partide.

La votul pe circumscripții, autorii barometrului presupun că Partidul Unității Naționale (PUN) ar putea acumula un mandat din partea Diasporei, zona Vest. În această circumscripție la moment doar un singur candidat face campanie activă și el este din partea PUN. De asemenea, presupunem că PCRM ar putea lua un mandat de deputat în alegerile pentru circumscripții, iar cel mai probabil e că asta va fi în circumscripția Criuleni – Dubăsari.

Conform ipotezelor iData, PSRM are cele mai mari șanse să-și adjudece cele două circumscripții din Transnistria, cele două din Găgăuzia, cea din Diaspora – Est, cea din Taraclia, 11 mandate din regiunea Nord, 5 din orașul Chișinău și încă 4 din regiunea Sud. PDM-ul ar avea de câștigat preponderent în zona Centru și Sud, ca și ACUM. Excepție e faptul că noi nu anticipăm ca alți candidați decât de la ACUM și PSRM să câștige în municipiul Chișinău. Cel puțin, la moment nu există candidați puternici din alte partide care să-și fi anunțat ferm intenția de a lupta în capitală. Partidului Șor i-au fost alocate două circumscripții din zona Orhei, deși acest partid ar putea produce și surprize și în alte circumscripții.

Pe de altă parte, deoarece la moment foarte puțini candidați și-au anunțat participarea la scrutin în circumscripții uninominale, s-ar putea ca situația în multe circumscripții, să se schimbe, în special din zona Centru și Sud.

Un alt factor e alegerea deputatului doar din primul tur, ceea ce înseamnă că un candidat ar putea câștiga mandatul chiar și cu 25%, în cazul în care sunt și alți candidați puternici. Și aceasta face prezicerea câștigătorului mult mai dificilă.

În concluzie: la moment, ne putem aștepta că aproape jumătate de Parlament va fi reprezentat de PSRM, în timp ce ACUM ar fi a doua forță electorală care ar accede, cu 28 de mandate. Din partidele reprezentate în prezent în Parlament, doar PSRM și PDM ar reveni în baza votului general, în timp ce PL, PLDM, PPEM – nu. Ar putea fi pentru prima dată în ultimii 20 de ani când Partidul Comuniștilor n-ar accede în Parlament pe liste. Noile partide ar fi PAS și DA – în cadrul blocului ACUM, Partidul Șor și, eventual, un deputat din partea PUN.

Compania iData va publica săptămânal un Barometru Electoral în funcție de datele disponibile. Precizăm că pe 24 februarie 2019 pentru prima dată în Republica Moldova se vor desfășura alegeri parlamentare după sistemul mixt, ceea ce presupune că 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, în alegeri generale și alții 51 – în circumscripții uninominale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram