/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Șapte din 10 moldoveni sunt de părere că li se încalcă drepturile cu regularitate, cel mai frecvent – dreptul la sănătate

10 decembrie 2018, ora 19:23

Întrebați ce drepturi cred că se încalcă în țara noastră, oamenii au avut opinii diferite.

„Guvernanții încalcă în primul rând drepturile. Dreptul la educație, la știință”.

„Dreptul la îngrijire medicală, pentru că noi plătim pentru asigurări medicale, dar în realitate, aceste drepturi nu se respectă. Trebuie să plătim foarte mult pentru servicii adiționale.”

„Unu, dreptul la alegeri libere și corecte. Dreptul la justiție, în general, normele statului de drept. Și dreptul la autodeterminare, prin inducerea manipulărilor, propagandei”.

„Totul în Moldova, din păcate, este decis de instanțe de judecată cumpărate în întregime”.

Alții, în schimb, deși consideră că multe drepturi le sunt încălcate, nu au putut numi exact care sunt acestea.

„Practic 80% dintre toate drepturile. Dreptul la… la ce drept? Mă scuzați, vă rog frumos. Totu-i bine”.

„Eu încă sunt studentă, încă nu m-am ciocnit cu multe domenii ca să spun anume ce îmi este încălcat. Până când mă descurc”.

Conform studiului care a analizat percepția moldovenilor față de respectarea drepturilor omului, aproximativ jumătate au declarat că li s-a încălcat cel puțin un drept în ultimii 2 ani. Astfel, în capul listei figurează dreptul la sănătate, fiind și dreptul care ar necesita cea mai multă atenție. Sondajul mai arată că a crescut semnificativ, mai exact de 4 ori, ponderea celor care cred că au fost lezați de dreptul de a alege și de a fi ales. De asemenea, cel mai puțin respectat drept în percepția moldovenilor este dreptul la un proces echitabil. Cel mai frecvent încalcă drepturile Parlamentul și Guvernul, au spus 2/3 dintre cei intervievați, iar judecătoria și poliția s-ar face vinovați în ochii a circa 60% de respondenți. Declarația Universală a Drepturilor Omului a fost adoptată la 10 decembrie, în urmă cu 70 de ani și conferă tuturor oamenilor drepturi egale și inalienabile și libertăți fundamentale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram