Procurorul general Eduard Harunjen va cere astăzi acordul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru pornirea urmăririi penale pe numele unui alt judecător. Numele acestuia nu este menționat în agenda CSM, însă presupunem că ar putea fi vorba despre una dintre cele cinci magistrate reținute în toamna acestui an, într-un dosar de corupție.

UPDATE: CSM a permis procurorilor să pornească urmărirea penală pe numele celei de-a patra judecătoare din grupul celor reținute toamna trecută. Magistrata va fi cercetată pentru pronunțarea intenționată a unei decizii ilegale, potrivit Mariei Vieru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale.

La ședința anterioară a CSM, Harunjen a cerut acordul membrilor Consiliului pentru a porni urmărirea penală pe numele a patru dintre cele cinci magistratele reținute toamna trecută, or, una dintre ele și-a dat demisia. Totuși, din motiv că avocatul uneia dintre judecătoarele vizate nu a fost prezent la ședință, Consiliul s-a expus doar în privința a trei magistrate.

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii va avea loc în după-amiaza zilei de astăzi.

Amintim că, în toamna acestui an, cinci judecătoare au fost reținute într-un dosar de corupție:

– Ludmila Ouș, judecătoare la Curtea de Apel;
– Galina Moscalciuc, judecătoare la Curtea de Apel;
– Liubovi Brânză, judecătoare la Curtea de Apel;
– Victoria Hadîrcă, magistrată la Judecătoria sectorului Centru;
– Tizu Svetlana, o altă magistrată de la Judecătoria sectorului Centru.

În total, în dosarul mitei pentru judecători au fost reținute zece persoane, printre care și o procuroră, o avocată, un medic, un asistent judiciar și un alt inculpat (o persoană fizică).

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!