Susținerea persoanelor cu dizabilitați, a fetelor în domeniul IT sau a bătrânilor, rămași fără ajutor. Sunt câteva dintre proiectele de lungă durată pe care le desfășoară zeci de organizații de caritate britanice în țara noastră. 25 dintre acestea s-au reunit în cadrul Forumului Anual, la care au discutat, atât despre provocări, cât și despre progresele înregistrate în activitatea lor din Moldova.

La acest maraton, desfășurat anul trecut, au fost încurajate să ia parte și persoanele cu dizabilități. Ideea îi aparține unei britanice pe nume Jane, care vine periodic în țara noastră. Femeia se află în spatele a mai multe proiecte de caritate și incluziune socială din Moldova. Pentru că impactul maratonului a fost peste așteptări, aceasta pregătește o altă ediție.

A fost mai mult decât ne-am așteptat. Oamenilor le-a plăcut foarte mult. Publicul a fost fantastic și încurajator. Copiilor le-a plăcut foarte mult, ei au primit medalii și au petrecut o zi afară. Unii chiar erau un pic la triști după competiție, pentru că voiau să repete cursa, dar înțelegeau că trebuie să mai aștepte un an până vor putea participa din nou”, Jane Ebel, coordonatoare în cadrul unei organizații britanice de caritate.

Dar pe cât de frumos a fost evenimentul, pe atât de mari au fost problemele pe care le-a întâlnit Jane în desfășurarea acțiunilor pe care le planifică.

Un lucru care ne-a surprins, când ne-am întâlnit și am vorbit cu ONG-uri despre o cursă incluzivă, este că ne-au spus: ‘ne-ar plăcea să participăm, dar nu avem suficiente scaune cu rotile.’ Aici este un deficit de scaune cu rotile de calitate și confortabile”, Jane Ebel, coordonatoare în cadrul unei organizații britanice de caritate.

O altă organizație non-guvernamentală cu legături britanice este și „HelpAge Moldova”. De ani buni, aceasta susține persoanele în etate din Moldova, scopul principal fiind ca beneficiarii să îmbătrânească „activ”.

Sport, Internet, activități culturale, activități sociale. Când ne referim la îmbătrânire activă, nu ne referim la procesul de a îmbătrâni rapid. Deci, posibilitățile care sunt create pentru persoane în vârstă ca ele să se integreze în societate cât mai bine”, Tatiana Sorocan, directoare „HelpAge International Moldova”

La forumul anual al organizațiilor de caritate britanice a fost prezentă și ambasadoarea Marii Britanii în Moldova, Lucy Joyce.

De asemenea, ne gândim ce putem face în 2019, să susținem guvernul moldovean în implementarea reformelor, dar și să-i susținem pe cei care vor să îmbunătățească viața, în special a celor care se confruntă cu provocări, fie economice, sociale sau fizice”, Lucy Joyce, ambasadoarea Marii Britanii în Moldova.

La eveniment au participat peste 25 de organizații de caritate britanice, alături de reprezentanți ai societății civile, ai diferitor ambasade și asociații de business britanice. Acestea se reunesc anual pentru a face schimb de experiență și pentru a forma noi parteneriate. În Republica Moldova activează circa 50 de organizații de caritate britanice, care se concentrează pe asistența grupurilor social vulnerabile.

Reporter: Felicia Crețu
Operator: Mark Diaconu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!