/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Peste 25 de ONG-uri din Marea Britanie fac caritate în Moldova. În ce proiecte se implică

missing
11 decembrie 2018, ora 19:17

La acest maraton, desfășurat anul trecut, au fost încurajate să ia parte și persoanele cu dizabilități. Ideea îi aparține unei britanice pe nume Jane, care vine periodic în țara noastră. Femeia se află în spatele a mai multe proiecte de caritate și incluziune socială din Moldova. Pentru că impactul maratonului a fost peste așteptări, aceasta pregătește o altă ediție.

A fost mai mult decât ne-am așteptat. Oamenilor le-a plăcut foarte mult. Publicul a fost fantastic și încurajator. Copiilor le-a plăcut foarte mult, ei au primit medalii și au petrecut o zi afară. Unii chiar erau un pic la triști după competiție, pentru că voiau să repete cursa, dar înțelegeau că trebuie să mai aștepte un an până vor putea participa din nou”, Jane Ebel, coordonatoare în cadrul unei organizații britanice de caritate.

Dar pe cât de frumos a fost evenimentul, pe atât de mari au fost problemele pe care le-a întâlnit Jane în desfășurarea acțiunilor pe care le planifică.

Un lucru care ne-a surprins, când ne-am întâlnit și am vorbit cu ONG-uri despre o cursă incluzivă, este că ne-au spus: ‘ne-ar plăcea să participăm, dar nu avem suficiente scaune cu rotile.’ Aici este un deficit de scaune cu rotile de calitate și confortabile”, Jane Ebel, coordonatoare în cadrul unei organizații britanice de caritate.

O altă organizație non-guvernamentală cu legături britanice este și „HelpAge Moldova”. De ani buni, aceasta susține persoanele în etate din Moldova, scopul principal fiind ca beneficiarii să îmbătrânească „activ”.

Sport, Internet, activități culturale, activități sociale. Când ne referim la îmbătrânire activă, nu ne referim la procesul de a îmbătrâni rapid. Deci, posibilitățile care sunt create pentru persoane în vârstă ca ele să se integreze în societate cât mai bine”, Tatiana Sorocan, directoare „HelpAge International Moldova”

La forumul anual al organizațiilor de caritate britanice a fost prezentă și ambasadoarea Marii Britanii în Moldova, Lucy Joyce.

De asemenea, ne gândim ce putem face în 2019, să susținem guvernul moldovean în implementarea reformelor, dar și să-i susținem pe cei care vor să îmbunătățească viața, în special a celor care se confruntă cu provocări, fie economice, sociale sau fizice”, Lucy Joyce, ambasadoarea Marii Britanii în Moldova.

La eveniment au participat peste 25 de organizații de caritate britanice, alături de reprezentanți ai societății civile, ai diferitor ambasade și asociații de business britanice. Acestea se reunesc anual pentru a face schimb de experiență și pentru a forma noi parteneriate. În Republica Moldova activează circa 50 de organizații de caritate britanice, care se concentrează pe asistența grupurilor social vulnerabile.

Reporter: Felicia Crețu
Operator: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram