De o zi, în țară a început perioada electorală pentru alegerea noilor deputați în Parlamentul Republicii Moldova, scrutin ce va avea loc pe 24 februarie. În timp ce partidele încă fac listele candidaților și își pregătesc strategiile pentru a obține cât mai multe voturi, sunt moldoveni care nici măcar nu bănuiesc că, în februarie, urmează să aibă loc alegeri parlamentare și referendum. Și definirea sistemului de vot mixt i-a pus în încărcătură pe unii moldoveni.

În 75 de zile, cetățenii Republicii Moldova vor vota, pentru prima dată, în baza sistemului electoral mixt. În aceeași zi, va avea loc și referendumul privind reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Am ieșit în stradă pentru a afla ce știu moldovenii despre alegeri și cum funcționează noul sistem electoral.

„Când vor avea loc alegerile parlamentare? Nu știu”.

„Habar nu am.”

„O să aibă loc peste o lună. Pe ce dată? Încă nu știu”.

„Cum funcționează votul mixt, sistemul electoral mixt? Cum să nu știu? Te-ai dus, ai luat hârtiuța și ai pus-o la loc”.

„Nu pot să vă spun”.

„Nu știu, nu știu”.

„Sincer nu știu”.

„Nu sunt la curent”.

Pentru unii moldoveni, faptul că în aceeași zi va avea loc și un referendum… a fost o noutate.

„Când o să aibă loc referendumul? Dacă cinstit, am să mă uit la televizor și am să vă zic precis”.

„Ideea nu am. Știu că alegerile sunt 24 februarie. Reporter: Și referendumul este în aceeași zi. – Dar nu e posibil așa ceva sau… în țara noastră, totul e posibil”.

„Dar referendumul? Tot nu știu”.

„Când o să aibă loc referendumul? Nici asta nu vă pot spune”.

Dar au fost și oameni care au putut explica pe îndelete cum funcționează sistemul electoral mixt.

„50% liste de partid, 50% uninominal”.

„O să alegem cine va fi la guvernare, din partea partidelor și sistemul uninominal”.

Comisia Electorală Centrală a lansat, anterior, mai multe videografice, în care explică modul de funcționare a sistemului electoral mixt și cum vor fi distribuite mandatele de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În luna noiembrie, Barometrul Opiniei Publice a făcut public un sondaj, potrivit căruia, aproape 60 la sută dintre respondenți au răspuns cu „NU” la întrebarea „Cunoașteți ce înseamnă votul uninominal pentru alegerile parlamentare?”. Totodată, alte 37 la sută au răspuns cu „Da”, iar 5% au răspuns cu „Nu știu”. Alegerile parlamentare din Republica Moldova se vor desfășura, pe 24 februarie 2019, în baza unui sistem mixt. 50 de deputați vor fi aleși pe liste, iar în baza circumscripțiilor uninominale vor fi selectați 51 de parlamentari.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Tudor Bigu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!