În perioada anilor 2016 – 2018, Uniunea Europeană a finanțat cu 6,5 milioane de euro diverse proiecte sociale și economice din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. 

În fiecare localitate din cele 40 din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia a fost reconstruit cel puțin un obiect de infrastructură socială. Au fost lansate sau dezvoltate 63 de întreprinderi mici și mijlocii și au fost create peste 180 de locuri de muncă. Totodată, în regiune au fost create șapte servicii intercomunitare de gestionare a deșeurilor și au fost realizate 105 proiecte de dezvoltare rurală, prin intermediul inițiativei europene LEADER.

Proiectele au fost realizate prin intermediul programului „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.

„Suntem încrezători că asistența oferită de Uniunea Europeană pentru Găgăuzia și Taraclia va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării Republicii Moldova și în beneficiul cetățenilor săi. Considerăm că proiectele de succes realizate în cadrul programului SARD vor fi durabile grație angajamentului populației și contribuției financiare importante din partea autorităților publice regionale și locale”, a spus în acest context Gintautas Baranauskas, șef adjunct al secției operațiuni din cadrul Delegația UE în Republica Moldova.

„Programul SARD este o inițiativă emblematică și strategică, implementată în strânsă colaborare cu autoritățile naționale, regionale și locale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Construirea unor societăţi echitabile și prospere necesită mult timp, iar PNUD este gata să susţină în continuare toate părţile interesate de la nivel național, regional și local în eforturile lor de a îndeplini aspiraţiile oamenilor din Moldova, de a avansa priorităţile naționale și de a realiza Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”, a declarat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă a ONU și reprezentantă permanentă a PNUD în Republica Moldova.

În cadrul programului SARD, 40 de localități din regiune au decis prin consultări publice ce problemă comunitară vor soluționa cu sprijinul Uniunii Europene. Unele sate au obținut acces la surse sigure de apă și la sisteme de canalizare, altele și-au iluminat străzile, iar în restul localităților au fost reabilitate grădinițe, școli, case de cultură, drumuri locale. Satele și-au unit eforturile pentru ca împreună să scape de gunoi și au dezvoltat șapte servicii intercomunitare de gestionare a deșeurilor. Autoritățile publice locale au beneficiat de asistență pentru consolidarea capacităților și pentru elaborarea sau actualizarea strategiilor de dezvoltare socio-economică a localităților lor.

„Programul SARD a fost transformativ pentru UTA Găgăuzia: a schimbat nu doar condițiile de viață, dar și percepția și atitudinea oamenilor din toate localitățile. Cu ajutorul acestui program, reprezentanții comunităților au identificat problemele locale, au cooperat cu satele vecine pentru rezolvarea lor, implicând locuitorii în procesul de luare a deciziilor și, într-un timp restrâns, au reușit să le rezolve cu succes. SARD a avut pentru noi un rol de catalizator și noi vom continua să replicăm aceste bune practici”, spune Irina Vlah, bașcana UTA Găgăuzia.

Cu asistența Uniunii Europene, în cadrul programului SARD, 63 de antreprenori au lansat sau dezvoltat afaceri, generând până acum peste 180 de locuri de muncă, iar pe piața locală au apărut noi servicii și produse de calitate. Două asociații de afaceri au fost create și li s-a acordat sprijin pentru dezvoltare: Asociația oamenilor de afaceri din Găgăuzia – NEXT și Asociația de Business din Taraclia. Peste 300 de persoane din UTA Găgăuzia au beneficiat, în cadrul Centrului Syslab din Comrat, de asistență calificată pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri sau pentru a-și găsi un loc de muncă decent.

„Investiția oferită de Uniunea Europeană prin programul SARD și asimilată de toate localitățile noastre reprezintă jumătate din bugetul anual al raionului Taraclia. Parteneriatul strategic dintre UE, PNUD și autoritățile publice regionale și locale s-a materializat în locuri de muncă decente, noi oportunități de dezvoltare a afacerilor, servicii publice mai calitative și mai accesibile, infrastructură renovată și comunități locale mai puternice. Acum sudul Moldovei are noi perspective de dezvoltare rurală”, a declarat Chiril Tatarlî, președintele raionului Taraclia.

În premieră pentru Republica Moldova, în Găgăuzia și raionul Taraclia a fost realizată inițiativa europeană de dezvoltare rurală LEADER. Prin această inițiativă programul SARD și-a propus să mobilizeze sectorul privat, cel public și societatea civilă din mediul rural ca să lucreze împreună. Drept urmare, toate părțile interesate din 44 de localități din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și localitățile învecinate au fost mobilizate în opt Grupuri de Acțiune Locală (GAL-uri), care au beneficiat de sprijinul necesar pentru a-și elabora propriile strategii de dezvoltare și proiecte menite să contribuie la dezvoltarea localităților rurale prin valorificarea resurselor proprii și prin accesarea fondurilor UE sau altor parteneri de dezvoltare.

Astfel, cele mai fezabile 105 proiecte ale GAL-urilor au fost implementate cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul programului SARD LEADER și contribuie la modernizarea serviciilor publice, protecția patrimoniului cultural, dezvoltarea afacerilor locale și a turismului rural. Experiența acumulată în cadrul programului SARD va fi utilă pentru extinderea acestei inițiative pe tot teritoriul Republicii Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!