/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

ONG-urile de media condamnă atacurile verbale ale deputatului Savva în adresa unei jurnaliste de la Anticoruptie.md

13 decembrie 2018, ora 19:08

Astfel, drept reacție la un material publicat pe 26 noiembrie curent pe portalul Anticoruptie.md, despre veniturile deputatului, demnitarul a numit reportera pe o rețea de socializare „mincinoasă”, „lepădătură” și „fetișcană necărturară”. De asemenea, Savva a amenințat că o va acționa în judecata.

ONG-urile menționează că intimidarea jurnalistului pentru critică atrage după sine răspunderea penală. Precizăm, de asemenea, că, potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare, art. 9, al.4, persoanele care exercită funcţii publice pot fi supuse criticii, iar acţiunile lor – verificării din partea mass-mediei, „în ceea ce priveşte modul în care şi-au exercitat sau îşi exercită atribuţiile, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a asigura transparenţa şi exercitarea responsabilă a atribuţiilor lor.”

Totodată, legislația media stipulează că jurnalistul are dreptul de a difuza informații de interes public. Nu în ultimul rând, amintim deputatului Savva că limbajul licențios este incompatibil cu statutul pe care îl are. În context, ONG-urile de media cer organelor de urmărire penală să se autosesizeze în acest caz, iar rezultatele investigației să fie aduse la cunoștința publicului larg.

De asemenea, în contextul apropiatelor alegeri parlamentare, ONG_urile îndeamnă persoanele antrenate în cursa electorală să manifeste un comportament decent în relațiile cu presa, iar atunci când nu sunt de acord cu cele scrise de jurnaliști să sesizeze Consiliul de Presă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram