Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publică decizia în cauza E.D. contra Moldovei. Curtea a admis declarația de reglementare amiabilă a cauzei, în schimbul angajamentului Guvernului de a plăti suma de 5.000 Euro cu titlu de prejudicii materiale și morale, precum și costuri și cheltuieli. Cererea se referă la violul și maltratarea reclamantei de către fostul său soț în propria sa casă și modul în care instanțele au reacționat la plângerile sale, scrie lhr.md.

Reclamanta, doamna E. D., este cetățean al Republicii Moldova, născută în anul 1971. Curtea a hotărât, în temeiul Articolelor 33 și 47 alineatul (4) din Regulamentul Curții, că reclamanta trebuie să-şi păstreze anonimatul și că dosarul trebuie să rămână confidențial.

Circumstanțele cauzei. După ce l-au găsit pe fostul soț al reclamantei (V. D.) vinovat de dublă infracțiune, vătămare corporală și viol, instanțele naţionale l-au condamnat la 3.5 ani de detenţie, cu suspendare timp de patru ani. Cererea reclamantei de despăgubire în valoare de 50.000 Lei (echivalentul a aproximativ 2.400 Euro la acel moment) a fost acceptată parțial, V. D. fiind obligat să plătească 5.000 Lei (echivalentul a aproximativ 240 Euro la acea dată).

Reclamanta s-a plâns în temeiul Articolelor 6 § 1 și 13 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului cu privire la valoarea redusă a despăgubirii care i-a fost acordată de instanțele naționale după ce l-au condamnat pe fostul său soț pentru viol și maltratare.

La 26 iulie 2018, Curtea a primit o declarație de soluționare amiabilă semnată de părți, prin care reclamanta a fost de acord să renunțe la orice plângeri împotriva Republicii Moldova cu privire la faptele care au dus la înaintarea cereri în schimbul angajamentului Guvernului de a-i plăti suma de 5.000 Euro pentru a acoperi orice prejudicii materiale și morale, precum și costuri și cheltuieli.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!