O echipă de medici de la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău a efectuat o intervenție în premieră pentru un spital din Moldova, la un pacient de 49 de ani, internat de urgență în urma rupturii de anevrism intracranian. 

Pacientul a fost internat în spital pe 12 decembrie, cu dureri puternice de cap, grețuri și vomă, după un efort fizic. Medicii au constatat că bărbatul a suferit un accident vascular cerebral cu diverse complicații.

Pentru a decide la ce tratament va fi supus pacientul, s-a creat un consilium medical și care a luat decizia de a recurge la Angiografie prin substracție digitală a arterelor cerebrale, cu embolizare (sigilare) prin “coiling” a anevrismului din bifurcația arterei cerebrale medii pe dreapta, informează serviciul de presă al Institutului de Medicină Urgentă.

„Intervenția endovasculară de embolizare urgentă de anevrism intracranian rupt, complicat cu hemoragie subarahnoidiană, a fost efectuată cu succes, în premieră pentru un spital public din Republica Moldova. În prezent, starea pacientului este stabilă, fără deficiențe neurologice”, se menționează într-un comunicat al spitalului.

Potrivit reprezentanților instituției medicale, administrația Institutului de Medicină Urgentă va extinde în anul 2019 numărul intervențiilor neuroendovasculare în tratamentul accidentelor vasculare cerebrale acute. Pentru realizarea acestora au fost planificați bani în bugetu pentru anul viitor.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!