În toate grădinițele și școlile din raionul Strășeni se va implementa un proiect pilot care prevede că alimentația copiilor va fi asigurată de un operator economic, nu de instituție cum este în prezent. Guvernul a aprobat o hotărâre de Guvern în acest sens.

Proiectul de hotărîre propune pilotarea unui nou model de organizare a alimentaţiei copiilor şi elevilor în instituţiile de învăţământ general bazat pe externalizarea serviciilor sociale de alimentaţie. Acesta presupune transmiterea blocurilor alimentare, a cantinelor şi depozitelor pentru păstrarea produselor alimentare, în gestiunea operatorului economic, de la care se achizionează serviciul.

Potrivit ministerului, implementarea acestui model va optimiza cheltuielile de întreţinere prin comasarea blocurilor alimentare şi cantinelor instituţiilor de învăţământ la nivelul localităţii, va responsabiliza operatorul economic pentru reparaţia/renovarea curentă şi dotarea cu utilajul şi inventarul necesar a spaţiilor destinate păstrării produselor alimentare şi pregătirii bucatelor, pentru
calitatea produselor alimentare şi a procesului tehnologic de producere a bucatelor, va îmbunătăţi calitatea prestării serviciilor de către personalul angajat, salarizat şi instruit de către operatorul economic şi, respectiv, va scoate povara organizării alimentaţiei pe de umerii instituţiei.

Totodată, proiectul prevede că reparaţiile capitale ale sistemelor vitale ale blocurilor alimentare, cantinelor şi depozitelor
pentru păstrarea produselor alimentare, precum apeduct, conectare la reţeaua de gaze naturale, acoperiş, canalizare, se pune în sarcina administraţiei publice locale.

Implementarea proiectului-pilot în anul 2019 se va efectua în limita alocaţiilor prevăzute în bugetul public naţional pentru organizarea alimentaţiei copiilor şi elevilor din instituţiile de învăţământ general din raionul Străşeni, din resursele locale ale Consiliului raional Străşeni şi din resursele agentului economic.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!