Zece angajați ai băncii Dansk din Estonia au fost reținuți, un ultimele două zile, fiind bănuiți de implicarea într-o schemă de spălare a unor sume enorme de bani, proveniți din afara țării. Procurorii consideră că suspecții au închis ochii la faptul că unii clienți ai băncii încheiau tranzacții frauduloase prin care, de fapt, se spălau bani. 

Potrivit Newsru.com, anterior, au mai fost documentate cazuri de spălări de bani prin intermediului filialei estoniene a băncii Danske. Astfel, în perioada anilor 2007 – 2015, prin această bancă au trecut 201 milioane de euro, cu origine dubioasă. Nu se cunoaște câte tranzacții au fost făcute, însă, în prezent sunt închise 15 mii de conturi bancare, dintre care sunt documentate peste șase mii de conturi. Tranzacțiile erau efectuate de agenți economici străini, care în prezent nu mai activează.

Printre clienții suspecți ai băncii sunt cetățeni ai Marii Britanii, ai Finlandei, ai Federației Ruse, ai Danemarcei și ai altor 85 de țări. Dintre cei 15 mii de clienți străini, circa 23% sunt din Federația Rusă; 12% – Letonia; 9% – Cipru și 4% – Marea Britanie. Inspecția financiară din Estonia urmează încă să stabilească cine dintre suspecți a făcut spălările de bani.  În total, în acest dosar au statut de suspecți 42 de angajați ai filialei estoniene a băncii Danske.

Pe 31 iulie 2018, organele procuraturii din Estonia au intentat dosare penale pe un număr limitat de episoade ale fraudei de la această filială a Danske Bank, după ce președintele Hermitage Capital Bill Browder a sesizat oamenii legii cu privire la acțiunile a 26 de angajați ai băncii. Din spusele lui, angajații acestei filiale bancare, condusă de Aivar Rehe, au creat condiții prielnice pentru scheme de spălare a banilor și au ascuns acest lucru.

În luna octombrie a acestui an, Guvernul Estoniei a decis să efectueze propria investigație privind schemele de spălare de bani de la această filială a băncii. Raportor pe acest caz este ministrul Finanțelor din Estonia Toomas Tõniste.

Deja în luna noiembrie, Procuratura din Estonia au înaintat învinuiri pe patru episoade legate de spălări de bani, toate fiind legate de Danske Bank.

În același timp, potrivit sursei citate Danske Bank este vizată într-o investigație care are loc în Statele Unite ale Americii.

Danske Bank a fost fondată în anul 1871, în Copenhaga. Aceasta este cea mai mare bancă din Danemarca și este un actor important pe piața din Europa de Nord, având filiale în diverse țări din regiune. Numărul total al clienților acestei bănci depășește numărul de cinci milioane.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!