Autoritățile de la noi mizează pe banii europenilor, însă deja pentru anul care vine. În 2018, golurile financiare au fost acoperite, în mare parte, din încasări obținute din taxe și impozite. În iunie, valoarea acestora era cu un miliard mai mare decât suma aprobată la începutul acestui an, iar ministrul Finanțelor se arată convins că încasările vor fi și mai mari la finalul lui 2018. De partea cealaltă, experții atenționează că încă suntem destul de dependenți de ajutorul financiar al instituțiilor europene și îndeamnă autoritățile să nu diminueze importanța lor.

Ministrul Finanțelor, Ion Chicu, se așteaptă ca, în acest an, în bugetul de stat să ajungă cu circa 3 miliarde de lei mai mult față de anul trecut, din contul impozitelor și al taxelor. Astfel, ne-am descurca și fără ajutorul financiar extern, a declarat ministrul, chiar dacă a evidențiat că banii sunt necesari în continuare.

Această evoluție a încasărilor ne-a permis să venim cu proiectele respective și, bineînțeles, compensează unele decăderi de intrări la bugetul public național, inclusiv asistența macro-financiară, etc. Noi putem trăi și fără aceste surse și deloc nu ne pune sub risc major lipsa acestor mijloace”, Ion Chicu, Ministru al Finanțelor

Directorul de programe de la CPR susține însă că sunt multe găuri în bugetul de stat care trebuiesc acoperite.

Probabil ceea ce au în vedere este că noi nu falimentăm fără banii din Europa. Faptul că se reușește să se compenseze parțial cu administrarea fiscală nu rezolvă problema nici pe aproape, pentru că noi avem foarte multe găuri de acoperit. Orice domeniu în Moldova este practic sub-finanțat”, Dumitru Alaiba, director programe CPR

O altă estimare a ministrului Finanțelor este și deficitul bugetar pentru anul 2018 va fi de două ori mai mic. Astfel, inițial acesta a fost estimat la 2. 5% din PIB, dar la final de an diferența constituie 1, 2% din Produs Intern Brut. Acest lucru s-ar datora încasărilor suplimentare la buget, dar și a unor economii a banilor publici. De partea cealaltă, Dumitru Alaiba consideră că prognozele prezentate ar fi „optimiste”.

Motive de optimism, mai ales la nivel de situație macro-economică, trebuie să avem destul de puțin, pe termen mediu. Dacă nu revin relațiile cu donatorii, noi vom avea probleme grave”, Dumitru Alaiba, director programe CPR

Și Serviciul Fiscal s-a lăudat cu creșteri impresionante la bugetul public național, în 2018 – de circa 4 miliarde de lei, colectați din taxe și impozite. Spre exemplu, doar din noua metodă de taxare a celor 146 de operatori de taxi, în buget intră cu circa 3 milioane de lei mai mult lunar.

Reporter: Felicia Crețu
Imagini: Oleg Cozlov

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!