Prețul la benzină și motorină va fi, din nou, stabilit de companiile petroliere de la noi. Decizia a fost luată de deputați, la ultima ședință a Legislativului, iar prevederea intra în vigoare din ianuarie, 2019. Până acum tariful la carburanți era stabilit de ANRE. Astfel, parlamentarii au revenit la vechea metoda de formare a prețului, pe care tot ei, acum trei ani, au considerat-o ineficientă. Experții în energetică susțin că decizia va da roade doar în cazul în care Consiliul Concurenței va sancționa petroliștii care vor avea înțelegeri de cartel.

Parlamentul în nota informativă, trei ani în urmă, a menționat că metodologia de atunci nu este eficientă, pentru că prețurile de la benzinării nu corespund cu prețurile de import a carburanților. Ele sunt majorate”, Sergiu Tofilat, expert în Energetică

Se pare însă că autoritățile s-au răzgândit, iar, din ianuarie 2019, tariful la carburanți va fi, din nou, stabilit de petroliști, care vor trebuie să țină cont de costurile și ratele de profitabilitate de cel mult 10%. Expertul Sergiu Tofilat consideră că revenirea la vechea metodologie ar demonstra, de fapt, „o politică inconsecventă a guvernării”. De partea cealaltă, fostul șef de la ANRE, Victor Parlicov, a precizat că metoda anterioară ar fi fost ineficientă din cauza lipsei unei monitorizări din partea Consiliului Concurenței, fapt ce a dus la prețuri exagerat de mari.

Nu era problema de lege și nu era problema de metodologie și nici problema ANRE, ci era problema de activitate, inacțiuni din partea Consiliului Concurenței. Nu știu de ce toți operatorii aveau același prețuri la panou, le schimbau concomitent. Asta era un semn clar că există niște aranjamente anti-concurențiale pe piață la care Consiliul Concurenței închidea ochii”, Victor Parlicov, Ex-director ANRE, Expert în Energetică IDIS Viitorul

Fosta președintă a Consiliului Concurenței, Viorica Cărare, susține că instituția s-a condus tot timpul doar de lege, refuzând să ofere și alte precizări. Actuala conducere nu a fost de găsit pentru comentarii. Între timp, experții estimează că decizia de a reveni la vechea metodologie ar putea să aibă și beneficii la formarea prețurilor, totuși în anumite condiții.

Ca să avem mediu concurențial și prețuri mici, trebuie să fie două ingrediente: trebuie să avem un Consiliu al Concurenței profesionist și independent și trebuie să avem instanțe de judecată profesioniste și independente, care să vadă dacă sunt înțelegeri de cartel între participanții la piață și să-i sancționeze”, Sergiu Tofilat, expert în Energetică

Subiectul s-a lăsat fără comentarii din partea celor mai importante companii petroliere de la noi. Și, ANRE care în ultima perioadă a fost responsabilă de formarea prețului la carburanți, a menționat că „la moment Agenția nu poate oferi vreun comentariu la acest subiect”. Între timp, șoferii spun că prețurile la combustibil sunt exagerate.

Sunt mari prețurile, tare mari.

Dacă o să fie 10 lei un litru de benzină, o să fie super.

Prețuri ca prețuri, de ce nu? În Europa sunt mai scumpe.

– Sunt cum sunt.
– Din acest motiv și ați cumpărat mașină hibrid?
– Da, pentru ca să nu fiu nevoit să trec la gaz sau la alte șiretlicuri.

Ultimul tarif, stabilit de ANRE în august, arată că un litru de benzină costă 19 lei și un ban, iar motorina – 16 lei și 89 de bani. Experții susțin că, pe parcursul acestui an, Agenția ar fi trebuit să micșoreze prețul la combustibil în contextul în care prețul petrolului a înregistrat scăderi semnificative. Acest fapt a fost cerut și de partidele PAS și Platoforma DA, în cadrul unor proteste. În majoritatea țărilor din Europa, benzina costă cu 20% mai puțin față de lunile trecute, pe când în Republica Moldova, prețurile au rămas neschimbate.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Oleg Cozlov

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!