Din octombrie, de când legea amnistiei fiscale a început să fie pusă în practică, doar câteva persoane și-au depus dosarele pentru a-și legaliza banii și activele obținute ilegal. Despre asta a anunțat ministerul Finanțelor care însă nu a oferit identitatea acestora. Autoritățile urmează să rețină 6 la sută din valoarea bunurilor declarate. De partea cealaltă, unii experți economici sugerează că legea a fost elaborată pentru un cerc restrâns de persoane.

Au fost depuse câteva declarații preventive. În acest moment nu putem să vă prezentăm date despre cât s-a încasat, din simplul motiv că etapa de încasare și evaluare a activelor predeclarate nu s-a consumat”, Ion Chicu, ministru al Finanțelor.

Cert este că bani în bugetul de stat încă nu au ajuns în baza legii, anterior criticată dur de partenerii externi. Astfel, taxa de 6% din veniturile declarate încă nu a fost colectată, din spusele ministrului, pentru că a fost prelungit termenul limită de aplicare a legii, în ultima ședință a acestui Parlament. Dacă anterior activele ascunse puteau fi declarate doar până la 1 noiembrie, termenul a fost extins până la 1 februarie. Iar amnistierea propriu-zisă ar urma să aibă loc până în prima zi a lunii martie. Pentru ca legea să fie aplicată în întregime, ar mai fi nevoie de un regulament al Băncii Naționale, spune ministrul.

Mai este necesar să fie aprobat și Regulamentul Băncii Naționale pentru a reglementa declararea mijloacelor financiare. Durează aprobarea acestui regulament deoarece sunt implicate, inclusiv, organisme internaționale, care au competențe de combaterea spălării banilor”, Ion Chicu, ministru al Finanțelor.

Unii experți comentează că legea a fost elaborată pentru anumite persoane.

Sistemul juridic în Republica Moldova nu este uniform. Adică o persoană, un agent economic nu este sigur ce se va întâmpla în cazul în care face declarația respectivă și care vor fi efectele ulterioare a Procuraturii, a Judecătoriei, a Inspectoratului Fiscal. Există riscul ca acest pachet de legi să fie elaborat pentru un cerc restrâns de persoane”, Sergiu Gaibu, expert sector financiar-bancar „Expert-Grup”.

Legea declarării voluntare a activelor a fost adoptată în vara acestui an, la pachet cu mai multe inițiative fiscale, fiind criticată dur de către societatea civilă, dar și partenerii externi. FMI, Banca Mondială, Ambasada Statelor Unite, dar și delegația Uniunii Europene au atenționat că există riscuri ca legea să anuleze eforturile de luptă împotriva corupție și a spălării banilor. La câteva luni distanță, autoritățile au reacționat cu modificarea taxei de declarare de la 3% la 6% din suma liberalizată.

Reporter: Felicia Crețu
Imagini: Oleg Cozlov

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!