Membrii primei expediţii autonome transantarctice au ajuns la Polul Sud în Antarctida. Echipa traversează cel mai sudic punct al planetei fără posibilitatea de a se reumple cu provizii și de a se odihni. Din cauza temperaturii extrem de reci, echipa este supusă unor condiții de viețuire foarte dure, potrivit autoblog.md.

Echipa este compusă din șapte oameni, care și-au propus să parcurgă Antarctida în 50 de zile. Până acum, au fost parcurși 3500 de kilometri în 27 de zile din totalul de 7000 de kilometri.

În timpul nopții se deconectează motoarele vehiculelor pentru a economisi carburant şi de aceea se doarme la o temperatură de -10 grade Celsius în habitaclu, care este rezistent la temperaturi extreme. Echipa a rămas cu 1950 litri de carburant din patru tone total.

Potrivit jurnalului bordului, „atât de curat este totul în jur încât toată echipa doarme în saci de dormit cu tot cu încălțăminte”. De asemenea, clima extrem de rece nu permite participanților nici să transpire și deoarece nici apă caldă nu au la dispoziție, se folosesc doar șervețele umede și de 27 de zile nimeni nu s-a spălat.

Următorul punct este Vostok, singura staţie rusească din Antarctida care se află în interiorul continentului și a fost deschisă în anul 1957. În prezent în stație se află o echipă formată din 25 de oameni. Chiar şi la minus 80 de grade Celsius, specialiştii din stația Vostok cercetează un lac subglacial care se află la o adâncime de 4 km sub gheaţă. Anume aici este cea mai rece zonă de pe tot continentul. Echipa speră să ajungă până la 31 decembrie la Vostok pentru a sărbători Revelionul împreună cu cei de acolo.

Citește continuarea pe autoblog.md.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!