Prin moratoriul care interzice instituțiilor statului să facă angajări timp de un an, Guvernul vrea să acopere găurile din buget, provocate de proiectele democraților. De această părere sunt experții economici care mai estimează că putea urma și alte acțiuni similare, cum ar fi reduceri de personal. Între timp, cel puțin una dintre instituțiile care duce cea mai mare lipsă de angajați – Ministerul de Interne, susține că moratoriul impus nu îi va afecta activitatea.

Asta, probabil, este una din primele măsuri, primele intervenții ale guvernului pentru a diminua impactul acestor reforme anterioare și a stabiliza și forma un buget sustenabil pentru Investițiile în diferite proiecte cum ar fi drumuri bune. Dar toate aceste proiecte și reforme nu aveau analiză pertinentă și nu aveau o componentă care ar fi asigurat o sustenabilitate pe termen lung”, Sergiu Gaibu, expert economic.

Expertul consideră că guvernul nu se va opri aici și că, în timpul apropiat, ar putea fi adoptate și alte hotărâri cu același scop.

Sunt sigur că doar cu această măsură va fi imposibil de soluționat toate efectele acelor reforme. Deficitul bugetar în creștere va trebui să fie suplinit și cu alte măsuri”, Sergiu Gaibu, expert economic.

Suspendarea angajărilor în sectorul bugetar vine la scurt timp după ce guvernul a anunțat despre majorarea salariilor pentru angajații din sfera bugetară. Totodată, în hotărârea de Guvern, adoptată ieri, se menționează că moratoriul este instituit inclusiv pentru a nu crea datorii salariale față de angajații deja încadrați.

Evidența mai bună a numărului de locuri de muncă real ocupată va permite gestionarea mai exactă a gradului de ocupare a funcțiilor în sectorul public și excluzând necesitatea rezervării de mijloace financiare bugetare aferente locurilor vacante din sistem”, a declarat Ion Chicu, ministru al Finanțelor la ședința Guvernului din 26 decembrie.

Prin urmare, peste opt mii de funcții vacante din instituțiile bugetare vor rămâne neacoperite timp de un an. Cele mai multe poziții libere sunt în Ministerul de Interne, peste 2500 de locuri, urmat de Ministerul Apărării – cu aproximativ 1500 de locuri vacante și de Ministerul Sănătății – cu 692 de unități.

Am încercat să aflăm opinia ministerelor dacă vor fi deranjate de imposibilitatea de a face angajări. Doar ministerul de Interne a reacționat, menționând că instituția mereu a dus lipsă de angajați, iar moratoriul temporar nu i-ar afecta activitatea. Potrivit hotărârii adoptate ieri, mai multe instituții publice nu vor putea angaja oameni noi până pe 31 decembrie 2019. Moratoriul nu va fi aplicat pentru funcțiile pentru care, la data aprobării hotărârii, a fost anunțat concurs.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!