Fratele proaspătului magistrat la Curtea Constituțională și fostul procuror general Corneliu Gurin a fost selectat să reprezinte Republica Moldova în Comisia Europenă împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI). Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției, Marin Gurin a obținut majoritatea voturilor Comisiei de selecție.

Marin Gurin urmează a fi propus organelor decizionale ale Consiliului Europei drept candidatul selectat de către Republica Moldova. Durata mandatului de membru ECRI este de 5 ani.

Amintim că în martie 2016, Marin Gurin a fost promovat în funcția de agent guvernamental al R. Moldova la CtEDO. Peste câteva luni, însă, în toamna aceluiași an, Gurin a cerut să fie suspendat din funcția de agent guvernamental al Republicii Moldova la CtEDO, fiind detașat pentru jumătate de an la Misiunea UE de instruire militară și consiliere pentru forțele de apărare și de securitate din Mali, cu posibilitatea prelungirii termenului pentru alte șase luni.

În concursul pentru funcția de membru în ECRI s-au mai înscris Nadejda Hriptievschi, fondatoarea și directoarea Programului Justiție și Drepturile Omului la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Ian Feldman, preşedintele Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii și Andrei Brighidin, magistru în domeniul dezvoltării şi drepturilor omului, licenţă obținută de la Universitatea Warwick din Marea Britanie.

ECRI este o entitate independentă de monitorizare în domeniul drepturilor omului, creată în anul 2002 de Consiliul Europei, specializată în problemele privind rasismul şi discriminarea rasială. Membrii ECRI participă la şedinţe cu titlu individual şi sunt independenţi. Ei evaluează nivelul de conformitate al legislaţiei, al politicilor şi altor măsuri întreprinse în domeniile respective de către state, precum şi înaintează recomandări pentru a fi implementate în acest sens la nivel naţional.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!