/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Între parcare și șantier. Piața Marii Adunări Naționale este de nerecunoscut

missing
08 ianuarie 2019, ora 19:22

Așa arăta Piața Marii Adunări Naționale pe 27 august, 1989, când aproape 700 de mii de oameni au ieșit în centrul Capitalei și au cerut ca limba română să devină limba oficială a țării. Tot atunci, la Marea Adunare Naţională oamenii au militat pentru desprinderea de URSS. Iar așa arată acum Piața, care, în perioada sărbătorilor de iarnă, a devenit parcare pentru mașini. Nici măcar bradul instalat de primăria Capitalei nu salvează spiritul sărbătorii, spun trecătorii.

Este centrul orașului, fața orașului. Mai bine un patinoar, dar aceasta ce este? Nu este frumos, strică înfățișarea orașului. Totuși, în toate țările, în toate orașele, în piețele centrale au loc sărbătorile de Anul Nou.

– Nimic bun nu este, nici brad, nici parcarea. Au urâțit complet centrul orașului. Intenționat au făcut așa, ca oamenii să nu vină aici.
– De ce?
– Înseamnă că este vreo intenție.

În schimb, parcarea improvizată temporar la inițiativa Guvernului pentru vizitatorii Târgului de Crăciun, este privită cu ochi buni de șoferi care se bucură că au unde-și lăsa automobilele. Și asta pentru că în centrul Capitalei este destul de complicat să găsești un loc potrivit pentru parcare.

Desigur sunt considerații înalte – da, simbol al țării, dar să te parchezi? Ce să facă conducătorii auto?

Îi foarte bine, acum nici nu ai unde te parca. Lasă să fie tot timpul așa parcare aici. Lasă să fie și cu plată.

O oarecare ieșire …trebuie cumva de rezolvat problema cu parcările.

Astăzi, deși a fost zi de odihnă, bradul primăriei a dus lipsă de vizitatori, care trebuiau să treacă și pe lângă un șantier în fața Guvernului. Pentru al doilea an consecutiv, primăria capitalei a renunțat la tradiționalul târg de Crăciun în Piața Marii Adunări Naționale, optând pentru evenimente similare în alte sectoare ale orașului.

Eu chiar nu am dorit să facem un târg aici în PMAN, eu mi-am dorit târguri pe sectoare. Ziceam, dacă tot este Târgul de Crăciun, aici în centru, unul, să li se asigure confortul oamenilor și lângă casă, să nu vină neapărat în centrul orașului”, Ruslan Codreanu, Primar Interimar General

Și dacă în Piață bătea vântul, la Târgul Guvernului era exact invers. Oamenii au profitat de zi de liberă și au venit să vadă bradul și patinoarul.

Să scoatem și noi copiii un pic la brăduț, la carusel, iată vor copilașii.

Noi nepoțicăi îi arătăm toți brazii din oraș, din centru în orice caz.

N-am fost, prima dată. Ne plimbăm puțin și acasă.

Târgul de Crăciun a fost mutat pentru al doilea an la rând din Piața Marii Adunări Naționale pe strada 31 august, la inițiativa Guvernului. Anul acesta, cheltuielile pentru organizarea acestuia se ridică la aproximativ 11 milioane de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram