/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Pescarii au ieșit la copcă. Este strict interzis ca oamenii să iasă pe gheață dacă stratul format nu depășește 8-10 cm

08 ianuarie 2019, ora 19:00

La doar câțiva metri de traseul național, ascunși de ochii lumii, mai mulți pescari, după ce au sărbătorit ieri Crăciunul pe stil vechi, au venit astăzi dis-de-dimineață pentru a prinde pește. Oamenii spun că sunt gata să stea ore întregi, indiferent de vremea de afară”, Ana Sârbu, reporter TV8.

Chiar dacă afară sunt minus 11 grade, zeci de pescari așteaptă răbdători ca peștele să muște momeala. Cei cu experiență cunosc deja unde trebuiesc făcute copcile și cum să sfredelească gheața.

Ion Iepure este din Vatra și a devenit pescar înrăit încă din copilărie. Chiar dacă are ani buni de experiență, astăzi, peștele nu s-a lăsat prins.

Aici deja nu mai este, este dus. Nu-i nimic, am diorgăit de vreo două ori să treacă timpul, să nu stau în pat și plimbarea este mai bună. Vara mai prindem pește mai bine. Dar nu mă duc peste tot, doar aici, la marea noastră”, Ion Iepure, pescar.

Serghei a mers mai bine de o oră cu microbuzul doar pentru a sta la copcă. Spune că nu vine la pescuit pentru pește, ci… pentru plăcere. Iar dacă vrea pește la cină, îl cumpără din piață.

Este hobby, să nu stau acasă. Am venit să mă odihnesc pe mal, pe gheață. La mâță, ce poți să faci dacă este mic. De la piață luăm mai mari, dacă de mâncat”, Serghei, pescar.

În cazul unor pescari, momeala și-a făcut treaba, iar peștele mult așteptat s-a lăsat scos din copcă.

„Iată și captura, iată cum peștele se prinde pe-aici. Important să fie dorință, că pește va fi”.

Uneori pe așa timp prinde bine, dar alteori – pe vreme senină. De pește depinde totul”, Serghei, pescar.

Așa un pic prinde. Rar vin, atunci când am timp”, Alexandru, pescar.

După câteva zile de ger, doar malul lacului a înghețat, iar pescarii nu se încumetă să înainteze prea mult, ținând cont de regulile de securitate.

„Vreo 8 centimetri, aici gheața este sigură, se poate de mers. Aici nu ai să cazi în apă, dar mai încolo, deja nu se poate”.

De partea cealaltă, salvatorii au dat lansat, la începutul lunii ianuarie, campania de prevenire a cazurilor de prăbușire sub gheață.

10 cm nu este periculos, dar totuși nu este de dorit să ne aflăm pe gheață. Mai ales că jumătate de lac este descoperit”, Stanislav Ceaglei, șef stație de salvare, Chișinău.

„Deplasarea știți cum trebuie să fie, pasul șiriet, fără a ridica piciorul de pe suprafața gheței. Verificăm lateral înainte, distanța de la o persoană la alta trebuie să fie 7-8 metri unul de altul. Vă rog frumos, atenție, viața are prioritate”.

Potrivit specialiștilor, stratul de gheață devine un pericol atunci când temperatura aerului oscilează între valori de minus și plus. Este strict interzis ca oamenii să iasă pe gheață dacă stratul format nu depășește 8-10 cm. În 2018, patru persoane s-au prăbușit sub gheață bazinelor acvatice.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram